Bulgaria

Анкета: Анжей Дуда може да загуби втория тур президентските избори в Полша

Предстоящите президентски избори в Полша може да протекат в два тура и да приключат с поражение за сегашния държавен глава Анджей Дуда, който се бори за втори мандат. Това показват публикувани днес данни от анкета на изследователския център "Кантар", предаде ТАСС.

Според полските закони, ако в първия тур на 28 юни никой кандидат не събере над 50 на сто от гласовете, след две седмици следва втори тур между двамата претенденти с най-добри резултати.

В момента начело в надпреварата е Дуда, за когото смятат да гласуват в първия тур 38 на сто от участниците. Кандидатът на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа" Рафал Тшасковски може да разчита на 28 процента от гласовете, допълва БТА.

Ако социолозите излязат прави и се стигне до втори тур, Дуда може да изгуби битката за президентското кресло. Според анкетата тогава може да го подкрепят 41 процента от избирателите, а за Тшасковски да гласуват 43 на сто.

На трета позиция според нагласите на избирателите е журналистът Шимон Холовня, който се очаква на първия тур да получи 8 на сто от гласовете. Лидерът на Полската селска партия Владислав Кошиняк-Камиш и Кшищоф Босак от партията Конфедерация "Свобода и независимост" си делят четвъртото място с по 6 процента. На пета позиция е кандидатът на левите сили Роберт Бедрон. Останалите петима кандидати за висшия пост нямат широка подкрепа сред избирателите.

Football news:

Soljanke scored for Bournemouth in the Premier League for the first time in 39 matches. In total, the forward has 60 League games and 2 goals
Toby Alderweireld: People don't see how hard Tottenham work
Arteta is about 1:2 Tottenham Hotspur: a Huge impact. I am disappointed and dissatisfied
Vardy scored his 23rd goal in the Premier League and leads the list of scorers. He has 4 goals in 3 matches
Mourinho on the victory over Arsenal: We are happy. Even in the last minutes, everything was under control
Zinedine Zidane: People always talk about Real Madrid, because This is the most important club in history
Lukas Podolski: Sane hasn't reached the top level yet. He needs to play for the national team, win the Euro or the world Cup