Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Бъдещето на управлението: "Има такъв народ" заговори за кабинет на малцинството с техен мандат

Ден, след като един от партньорите - "Има такъв народ" на тв водещия Слави Трифонов, напусна управляващата коалиция, ключовият въпрос е дали правителството ще успее да си осигури достатъчна подкрепа в парламента, за да остане във властта. Първият тест ще бъде започващата от днес в Народното събрание процедура по актуализацията на държавния бюджет. "Дневник" следи политическите реакции след напускането на "Има такъв народ", статията се обновява.

При нов мандат "Продължаваме промяната" пак ще предложи Петков за премиер

Ако правителството падне, кандидатът на "Продължаваме промяната" за нов премиер отново ще е Кирил Петков - това се разбра от думите на зам.-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов пред "Нова телевизия" . Той подчерта, че засега такъв вариант не се очертава и най-голямата група смята, че правителството има шанс да продължи да управлява, разчитайки за недостигащите му гласове на депутати от "Има такъв народ" и други групи за конкретни гласувания.
Бъдещето на управлението: "Има такъв народ" заговори за кабинет на малцинството с техен мандат

© Дневник


Иванов потвърди, че в последните седмици диалогът с "Има такъв народ" е бил труден и заяви, че партията на Слави Трифонов е поставяла постоянно ултиматуми, че ще напусне управляващата коалиция, ако не бъде изпълнено някое от исканията. "В последните няколко месеца забелязвам доста по-активен диалог и синхронизация на "Има такъв народ" с ДПС, отколкото с управляващата коалиция", каза той.
Бъдещето на управлението: "Има такъв народ" заговори за кабинет на малцинството с техен мандат

© Дневник

Изборите не са подходящ вариант за страната, трябва да се опитаме да съставим кабинет в рамките на този парламент, заяви депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева в интервю за "Нова телевизия". Тя уточни, че партията, която вчера напусна управляващата коалиция, няма да подкрепи нов кабинет с мандата на най-голямата група - "Продължаваме промяната", нито на втората по численост - ГЕРБ.

"Ако хипотетично мандатът стигне до нас, ще опитаме да направим правителство на националното съгласие", каза Митева.

По думите ѝ планът на партията е в такава ситуация да предложи силни личности за министри и ясна програма за поне година напред.

Решението дали "Има такъв народ" да получи мандат за съставяне на правителство при падане на кабинета "Петков" зависи изцяло от президента Румен Радев. По Конституция той е длъжен да предостави възможност за управление първо на двете най-големи по численост парламентарни групи, а за третия опит изборът е негов. Опитите на "Има такъв народ" за съставяне на кабинет в предишните парламенти завършиха с неуспех.


Митева увери, че в групата на "Има такъв народ" няма "предатели", които биха подкрепили кабинета "Петков". Вчера премиерът неколкократно каза, че ще разчита на съмишленици в партията.

Разпределението на милиардите левове, отпускани от държавата за строителство и ремонт на пътища, както и реформирането на антикорупционната комисия, чиято амбициозна задача е да разследва злоупотребите в държавата - това бяха очерталите се конфликтни точки между доскорошните партньори. Решението за раздялата беше съпроводено с поредица от тежки взаимни обвинения за зависимости, престъпни действия и липса на политически морал.

Премиерът Кирил Петков декларира готовност да продължи да управлява, но с правителство на малцинството, разчитайки на досегашните партньори БСП и "Демократична България" и на поне 12 гласа на съмишленици от партията на Трифонов.


Обобщение на събитията от вчерашния ден четете тук.
Какви са сценариите пред управляващата коалиция - тук.