Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Българин, живеещ в Лондон, изготвя печеливши футболни методики

Футболът е игра, радваща милиони хора по света, но зад това, което виждаме на терена, стоят много часове труд, тренировки, разработване на стратегии, тактики и т.н. За да станеш "архитект" на един успешен отбор, трябва да преминеш през години трупане на знания.

Именно с това се е захванал един българин, живеещ в Лондон - Йордан Иванов. Той е роден през 1974 г. във Варна, и като много други деца се запалва по любимата игра в ранна възраст. Пази в юношеския отбор на Черно море, но не успява да стигне до мъжкия отбор и се отказва след казармата. След време животът го отвежда в британската столица, където е създал семейство. Там играе в неделната лига на ветераните.

Преди известно време обаче Иванов започва да преминава през различни курсове, включително в треньорската школа в България, като посещава и много семинари и конференции по целия свят. В тях той се запознава с редица тънкости в тактическите детайли на най-популярния спорт, попивайки знания от някои от най-добрите треньори в световен мащаб. Ходи на собствени разноски, а всичко, което научава, го систематизира, и е изготвил десетки графики за отбрана, полузащита и нападение.

"През 2012 г. изкарах треньорски курс в София - "C" лиценз, после и един вратарски. След това видях, че се организират вратарски конференции по 2-3 дни. Посетих такива в Англия, в Хърватска, в Полша, в Испания, четири пъти в Холандия. Знам английски и испански. Започнахме с лекторите да си приказваме, те си споделят интересни идеи и неща. Единият е треньора на вратарите на Ливърпул Джон Ахтерберг, който е европейски шампион, също на Реал (Мадрид) - Луис Лопис, четирикратен европейски шампион, на Челси - Кристоф Лолишон. В началото трябваше да натрупам информация, после взех да копирам и в един момент започнах да произвеждам. На едната конференция дори бяхме 130 човека, от Германия и Холандия предимно. Задаваха се въпроси и направиха класиране, в което излязох на първо място. За награда получих ръкавиците на Лукаш Фабиански с автограф", споделя Иванов, който към момента има УЕФА лиценз "B".

Оказва се, че в България не намира почти никаква литература. Затова Йордан изчита огромен брой книги на английски и испански, свързани с тънкостите на футбола. Гледа и стотици мачове, с които също си помага.

Знанията, които събира по света, понякога пробва в неделната лига на ветераните. Убеден е, че систематизирания материал, с който разполага, може да се прилага, да носи полза. "Аз имам хоризонт, имам идея. Ако имам период от шест месеца или година, мога да я развия. Щом навън могат да го правят, защо и ние не можем да го приложим?", казва още варненецът, който е написал футболна програма за развитие. Той е готов да запознае с нея всеки, който се свърже с него на координати: 00447721090335 и jgoalkeepers@gmail.com.

Ето и някои примери от разработените от него методики:

Контрол на головия пас!

Футболната игра става все по-бърза и динамична, а от защитата и вратаря се изискват все повече усилия за предотвратяване на гол във вратата! За справяне с тази задача трябва да разберем как всъщност работи нападението на противниковия отбор! За да излезе нападателя на удобна стрелкова позиция първо трябва да получи топката и второ трябва да се освободи от защитата!

Получаване на топката:

Има три възможни варианта:

Обикновен пас ("А" подава и "В" получава паса)

Двойно подаване ("А" подава и "В" връща паса на "А")

Двойно с трети или излизане от дълбочина ("А" подава на "В" и "В" подава на "С", който се пласира предварително на паса на "В")

И в трите варианта пасът може да е вертикален, диагонален или хоризонтален!

След като нападателя получи (или по време на получаване на) топката, трябва да се освободи от защитата за да може да нанесе удар към вратата!

Има 5 начина нападателят да се освободи от защитата при получаване на топката и преди да нанесе удар към вратата:

1) Висока топка зад защитата

2) Ниска топка между защитата

3) Чрез завъртане

4) Чрез отдалечаване

5) Открадната топка/антисипация

Пращам ви висока топка зад защитата.

Диагонално подаване - висока топка зад защита:

Често по време на мач се използват високите диагонални подавания. Защо всъщност се използват и как да им противодействаме?

Винаги се търсят съвкупност от ползи за отбора, използващ диагоналното подаване.

1) Защитата се пласира като за изнасяне и привлича нападателите на противника.

2) Създаване на пространства в атака

3) Възможност за бърза контра-атака

4) Създаване на голова ситуация

5) Отбелязване на гол

Когато противникът пресира дълбоко, за да има числено предимство при преса, защитата им оставя най-далечния нападател спрямо топката свободен. Ако успеем да намерим с диагонално подаване най-далечният ни свободен нападател, вероятността за ситуация 1/1 и отбелязан гол е голяма.

Как се противодейства?

1) Нападателите пресират с цел да се разиграе топката и да се забави атаката

2) Защитата да има време да покрие свободния нападател. Дълбоката преса се  прави обикновено от четирима под форма на квадрат и целта е да се предотврати диагоналното подаване и да се играе вертикално или хоризонтално до максимум 20 метра.

3) Ако нападателите отнемат топката, вероятността за гол е голяма.

Подобни материали

1) Схеми на изнасяне на топката

2) Свързване на играчите с топката

3) Контрол на головия пас

4) Технология на гола и вратарските грешки

5) Асиметрия във футболната игра

6) Времева зона и биомеханика на статичните положения

7) Метрична таблица за пряк свободен удар със стена.

Футболен проект и технологията за развитието му във времето!

Футболните проекти биват глобални, континентални, национални, регионални и клубни! За тяхното развитие във времето са необходими определени условия, цели и задачи, които да донесат желания успех!

В стратегическото управление на всеки футболен проект има четири основни етапа:

1) Мечта.

2) Концепция.

3) Тактика.

4) Стратегия (програма)

*реклама

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg