Bulgaria

Борисов в отговор на президента: При управлението на неговата партия мрат повече

Борисов в отговор на президента: При управлението на неговата партия мрат повече

© Дневник

При управлението на партията на Румен Радев (БСП - бел.авт.) мрат повече, каза днес на пресконференция премиерът Бойко Борисов. Той извади и данни, според които през 2005 година има 113 хил. починали, а през 2019 г. 108 хил. Борисов отбеляза и че по време на неговото управление са се родили над 770 хил. деца, което е със 170 хил. повече от починалите.


Реакцията на премиера дойде в отговор на изказване на президента по-рано през деня, че откакто управлява Борисов, смъртността в България расте и тя се е стопила с 600 хиляди души.


Премиерът реагира в отговор на журналистически въпрос, като първоначална саркастично отбеляза, че не вярва един обединител на нацията и държавен глава вече 4 години да е произнесъл такива думи.


Последва обаче контраатака, при която Борисов обяви, че за 3-4 месеца управление на служебното правителство, сформирано от Румен Радев, са се запомнили "много скоростно желание да се похарчат за грипените милиарди и липсата на над 100 млн. лева в митниците заради бум на контрабандата".


Въпреки това не сме си позволили такъв тон и квалификации, каза още Борисов. Връщайки се на броя на починалите, премиерът изчисли, че след като Румен Радев е държавен глава и главнокомандващ в продължение на четири години, поне 200 хил. от умрели са по него време. От началото на кризата с коронавируса това е пореден сблъсък между двамата. Само веднъж премиер и президент бяха на едно мнение по повод мерките на държавата. След среща на 15 март Бойко Борисов обяви, че двамата оставят противоречията си назад. Седмица по-късно, след налагане на вето върху Закона за извънредното положение и изказване на Румен Радев, в което имаше редица критики срещу властта, сблъсъците им се възобновиха.


Попитан дали Делян Пеевски дърпа конците в държавата, както твърди Васил Божков, премиерът посочи, че напоследък чува само за негови дарения и за нищо друго. "Той е депутат като всички останали", каза още премиерът.


На въпрос докъде е стигнала проверката на старите приватизационни сделки Борисов посочи, че сега цялата енергия на държавата е насочена към излизане от рецесията и връщане на приходи в икономиката. Според него до средата на юни ще се знае дали България ще може да се справи, без да тегли кредити.


Football news:

Balotelli can move to Boca juniors
Rummenigge on Havertz: Bayern will not pull his transfer this year
Bayer sports Director Feller on Havertz: We agreed that if possible, he could leave this summer
Roma midfielder under has agreed a 5-year contract with Napoli for 3.5 million euros a year
Baros will end his career at the end of the season
Pogba and Brunu were injured when they collided in training. The Bournemouth game is in question (Daily Mail)
Ex-President of Barca Gaspar: Messi has a few more years to be the best player in the world