Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Божидар Божанов: Със сигурност изборите ще бъдат по-честни с машините

кадър:  Bulgaria ON AIR

"Бидейки първа политическа сила, ще дадем увереност на избирателите, че ще има стабилност, че най-накрая ще има един голям субект, който да удържи стабилността на управлението. Като бонус е, че този обект е антикорупционен, че ще държи и геополитическата ориентация на страната", заяви бившият министър на електронното управление Божидар Божанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него следващата стъпка да избегнат фрагментираност и трудно намиране на съгласие, е да създадат един голям субект, който да има със сигурност първото място, да убеди много хора, че тази стабилност ще я има.

На въпроса как ще направят така, че да убедят хората да гласуват, Божанов отговори, че в кампанията това им е работата – да убедят хората не просто да гласуват за тях, а защото има смисъл дадат гласа си.

Той коментира какво са направили за тези 7 месеца на управление: Стартирахме много процеси. Вече се работи по мобилно приложение, с което да могат да се използват електронни услуги. Това ще отключи цялото електронно управление. Публикувахме всички плащания на държавата от 2006 г. досега. Това е както електронно управление, така и прозрачност и отворени данни. Нещата са свързани и с антикорупцията. Електронното управление всъщност е силен антикорупционен елемент, винаги оставя следа, винаги може да бъде публично и всъщност да се види кой за какво е харчил пари.

Божанов сподели пред Bulgaria ON AIR, че със сигурност изборите ще бъдат по-честни с машините, защото редица проблеми на хартиеното гласуване се елиминират. СИК следва да контролира да не се снимат бюлетините. Около машината има само параван, от който се вижда, ако някой извади телефон. Другият проблем, който решава, са невалидните бюлетини.

"С машинното гласуване и сега го правим дистанционно-електронно в неконтролирана среда, имаме първото условие - електронната идентификация. Това ще е сигурният начин, че този, който се представя за някого, е именно той с мобилния си телефон, удостоверявайки, че не е някого другиго", посочи Божанов.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg