Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Десет археологически обекта са открити по трасето на жп линията Волуяк - Драгоман

Част от трасето на жп линията Волуяк-Драгоман.

© Министерство на транспорта и съобщенията

Част от трасето на жп линията Волуяк-Драгоман.

Десет археологически обекта от различни епохи са били открити при подготовката на трасето преди стартиране на строителните работи по железопътната линия Волуяк - Драгоман, съобщи Министерството на транспорта и съобщенията.


Към момента вече са проучени всички обекти, като за девет от тях е извършено предварително, а за един - цялостно археологическо проучване.


В края на юли е приключило предварителното археологическо проучване на най-големия от десетте обекта, който се намира в землището на село Алдомировци, община Сливница. В рамките на два месеца и половина екип от археолози и специалисти от НАИМ-БАН, РИМ-София, НХА и Националната галерия са обследвали обекта с дължина от около 1060 м и обща площ от 32 дка.


В проучваната площ са открити некропол от късната античност (V-VI в.), трасе на античен път със запазена дължина 15 м, антични зидове от сгради, средновековни жилища и структури, свързани с продължително обитаване на обекта. Сред археологическите находки са разкрити пещи за печене на вар, аналози на които могат да бъдат намерени във водещи обекти в Западна Европа.


Обекти от различни епохи са били открити при подготовката на жп трасето.

© Министерство на транспорта и съобщенията

Обекти от различни епохи са били открити при подготовката на жп трасето.


Документирани са структури от преходния период между къснобронзовата и ранножелязната епоха (XII-X в. пр. Хр.), Късната античност (IV-VI в.) и Средновековието. Откриват се материали и от късноелинистическата (II-I в. пр. Хр.) и римската (I-III в.) епохи.


Заключенията на експертите са, че разкритите археологически структури имат голям научен потенциал и значимост за изследване на културата в района, който през Античността е част от територията на Сердика. Във връзка с това предстои пълно спасително проучване на целия обект, което ще продължи 5 месеца.


За да се намали забавянето на строителните дейности по жп линията, в момента НКЖИ и НАИМ-БАН изготвят план за разделяне на археологическото проучване на два етапа, който да е синхронизиран с работната програма на изпълнителя. Предстои част от спасителното проучване да бъде извършено през тази година, а вторият етап - през археологически сезон 2023 г.