Bulgaria

Днес се чества денят на София

Днес е денят на столицата на България - София, като се отбелязва и християнският празник, в който Българската православна църква почита паметта мъчениците София, Вяра, Надежда и Любов. Музеят за история на София пък отбелязва 90 години от създаването си и 3 години от откриването на постоянната си експозиция в сградата на пл. "Бански" 1.


Традиционните официални събития, организирани от Столичната община започват с тържествен водосвет и издигането на знамето на града от 11.30 часа пред храм "Света София". От 13 часа пък ще се състои празничната сесия на общинския съвет, на която звания "Почетен гражданин" ще получат актьорът Владимир Пенев, директорът на Националната опера акад. Пламен Карталов, цирковият артист Александър Балкански, археологът Николай Овчаров.


През целия ден - от от 10:00 до 21:00 ч. , достъпът до Музея е с вход свободен. От музея са предвидили и обиколка с екскурзовод, включваща постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София и филиалите "Триъгълна кула на Сердика" и Археологически парк "Западна порта на Сердика". Обиколката започва в 10 и ще продължи до 11:30 часа.


След това от 12 до 13 часа пред сградата на музея на площад "Бански" джаз формация "София" ще има концерт, а от 13 до 15:00 часа ще се играят настолни игри на историческа тематика.


В централното фоайе на музе от 16 до 17 часа пианистът Тодор Петров ще изпълни три сонати от Лудвиг ван Бетовен, а от 17:30 до 18:30 ч. на площада пред музея ще се състои концерт на Гвардейския представителен духов оркестър при националната гвардейска част.


В 17.30 ч., пред Народен театър "Иван Вазов" ще започне концертът на Софийския духов оркестър, а час по-късно в сградата ще се проведе церемонията по връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата,


Денят ще завърши с обиколка с екскурзовод от от 18 часа, комедийно шоу на Improduce me! Theatre и концерт на групата Jeremy? от 20:30 до 22 часа на площад "Бански" 1.

Football news:

Norwich in the 5th time relegated to the championship – the most of all clubs in the Premier League
Antonio made a poker game with Norwich. He is the first West ham player in 39 years with 4 goals in a League match
19 - year-old Liverpool midfielder Jones will start for the first time in a Premier League match
Ziyech came to Chelsea
Rakitic on moving to MLS: We'll see. Maybe Beckham will call me
Ole Gunnar Solskjaer: When do we start next season? Uncertainty is in the air
Dybala will receive 12 million euros a year in See. Extending the contract with him is the club's priority