Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Едно наум: Ако се обадиш на Слави Трифонов, ще ти каже колко пари има

Лидерът на "Има такъв народ" се изнерви на въпроса за неподадените си имотни декларации, но показа добра информираност за имуществото на конкурентите си.

© Стоп кадър Фейсбук/

Лидерът на "Има такъв народ" се изнерви на въпроса за неподадените си имотни декларации, но показа добра информираност за имуществото на конкурентите си.

Избори 2022

"Едно наум" е рубрика, в която "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от текстове, изказвания и фото- и видеоматериали, които трябва да се четат или гледат с едно наум.


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов се изяви на живо в предпоследния ден на предизборната кампания - в четвъртък той присъства лично в читалище "Съгласие 1869" в Плевен. Разговорът се излъчваше във фейсбук и по партийната телевизия "7/8", която не беше обявила предварително, че събитието "Живият Слави Трифонов отговаря на живи хора" (както го обявиха сценаристите му) ще бъде присъствено. Въпреки това в залата бяха дошли хора от далечните крайща на България - за да го видят и да изкажат възхищението си, защото Трифонов не се явява публично, рядко дава интервюта, освен на сценаристите си, не се яви и на лидерски предизборен дебат (както повечето лидери).


Въпросите бяха задавани както от залата, така и през скайп и фейсбук. Един от тях беше за неподадените му 4 имотни декларации вече втора година, за което той твърди, че е проверен и е платил глоба, а антикорупционната комисия отказва да отговори дали е така. Темата отприщи серия от разсъждения на Трифонов по въпроса, той показа и добра информираност за парите на лидерите на конкурентните му партии.


Един от писмено зададените въпроси - от гражданина Георги Ламбов - гласеше: "Не искам да задам въпрос, а искам да чуя коментара ти за "прочутата" декларация за имущество и интереси. Разбирам донякъде, че не искаш да се дъвче темата "колко е богат Слави Трифонов" и че си платил глобата, която е предвидена по закон, но от действието ти не излиза ли, че щом някой има пари да си плати глобата, той може да си позволи да нарушава закона? Ако аз имам пари да си плащам глобите, това дава ли ми право да карам с превишена скорост? Успех на изборите."


"Не, разбира се. Това е морален казус. А и законово трябва да караш така, както е определил законът. Ако случайно го нарушиш, ще трябва да си платиш глобата", отговори Трифонов.


По-късно обаче се върна на темата, след като му беше зададен въпрос във фейсбук от Анелия Янева: "Вие лъжете ли?"


Отговорът на Трифонов: "Е, с'а... Какво значи - лъжеш ли? (...) Стремя се да не лъжа. Даже на моменти съм брутално откровен. Продължавам да мисля за този с... (имотната декларация - бел. ред.), защото не отговорих... Аз не лъжа. Това, че съм постъпил по този начин, ако ми се обадиш ти, който ми задаваш този въпрос, ще ти кажа колко пари имам. (аплодисменти в залата) Обади ми се, понеже мразя така да оставям впечатление, че все едно... Какво значение има кой колко пари има?

Георги Ламбов, обади ми се и ще ти кажа колко пари имам. Ще те заведа в банките, имам пари в три банки. Ща заведа и ше видиш колко пари имам. Няма никакъв проблем! За да спиш спокойно, че виждам, че си притеснен. Обади ми се, звънни ми..."


"И сега утре половината редакция на "Дневник" и "Капитал" ще си извади лични карти Георги Ламбов", коментира водещият на събитието Ивайло Вълчев (вероятно заради въпросите, които зададохме на антикорупционната комисия и които отправяме към Трифонов за неподадените му имотни декларации като депутат и председател на партия - бел. ред.)

"А не, бе, аз нямам проблем, аз нямам какво да крия. Парите съм си ги изкарал по най начина, който е... не знам дали има друг по тоя начин... по телевизията. Всека вечер - тва е! В продължение на това време, вие сте участници (към сценаристите - бел. ред.). Въпреки че са вас съм ви плащал заплати, нещо съм си спестил там. Всичко това е легално, абсолютно, по начин, който повелява законът. Просто ми се струваше в самото начало, че това е някаква... сеир ще правим сега: "Ти колко пари имаш? Ей, глей го тоя колко пари има!"


Но Георги, щом искаш, обади ми се, ще бъдеш с предимство, ще ти кажа колко пари имам, даже ш' са подпиша, за да можеш да покажеш и на други, коит' питат."


Трифонов се върна за трети път на темата за декларацията си, докато характеризираше доскорошните си коалиционни партньори Кирил Петков и Асен Василев: "Като говорим за декларации, кой вярва - той (Василев - бел. ред.) декларирал 75 хил. лв. Той, мисля, че има една сграда в центъра на София, която струва 10 милиона. А е декларирал 75 хил. лв. Нали се съдеше с един друг в Англия за милиони. Как се съдиш за милиони, пък имаш 75 хил. лв.?


Защо не се вълнува, примерно, Полина Паунова (журналист от "Капитал", чийто коментар "Публичното деклариране на имущество не е за сеир" "Дневник" публикува - бел. ред.), която е един велик български журналист, що не се вълнува от това колко пари има Асен Василев, дали той наистина ги има тези пари или това е не'ква фиктивна декларация? Или Бойко Борисов? Или Корнелия Нинова, която има 15 хил. лв? Кой вярва от вас това? Кой вярва, че тия хора имат тия пари? Кой нормален човек вярва, че тия хора имат само тия пари? А те седят и си ги подписват, и понеже са подали декларации... както и да е..."


Това са обясненията на политическия лидер, уж обявил се за изчегъртване на корупционния модел, и лидер на партия, обявила се за реформа на антикорупционния закон с цел засилване на прозрачността и ефективността срещу злоупотреби на хората във властта.


Въпросите на "Дневник" с какво имущество разполага Трифонов и какъв е произходът му, проверен ли е от антикорупционната комисия, кога и с какъв резултат, глобен ли е, с колко и платил ли е глобите, остават. Очакваме отговорите.