Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ердоган се похвали с ново поколение сондажен кораб, който ще работи край Анталия

снимка Булфото

Турският президент Ердоган се похвали с ново поколение сондажен кораб, който ще работи край Анталия. Той е от седмо поколение и ще се ползва за проучване на въглеводороди, обяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган на церемония в пристанището в Мерсин във вторник, цитира думите му Анадолската агенция..

Ердоган добави, че сондажният кораб "Абдулхамид Хан" е "символът на новата визия на Турция" в областта на енергетиката. Турция разполага с четири сондажни кораба и два кораба за сеизмични проучвания.

Турският президент подчерта, че страната му извършва проучвателни и сондажни операции в Средиземно море в рамките на своята юрисдикция, като каза: "Нямаме нужда от ничие разрешение за това".

Ердоган също отбеляза: "Планираме да завършим операциите в 10-те сондажа, необходими за първата фаза за добиване на газ в Черно море и да включим природния газ, добит оттам, в нашата газопреносна мрежа през 2023 г."

Корабът "Абдулхамид Хан", с усъвършенствана технология от седмо поколение, има максимална работна дълбочина от 3600 метра, височина на кулата от 104 m и екипаж от 200 души. Сондажният кораб е един от петте кораба от седмо поколение в световен мащаб, с максимална дълбочина на пробиване от 12 200 м, предаде нюз.бг.

В Гърция коментират, че турският президент е обявил най-сдържания сценарий от предвидените от Атина по отношение на проучвателната дейност на новия сондажен кораб, пише "Катимерини".

Ердоган обяви разполагането на плаващата сондажна платформа в район на 29 морски мили от Газипаша, по същество на границата на залива на Анталия, в рамките на турския континентален шелф.

Смята се, че избраната зона в района на Анталия означава желание за период на спокойствие в Източното Средиземноморие.

В Атина се смята, че позицията на Ердоган е повлияна от интензивните, макар и "тихи" дипломатически инициативи през предходния период. Съобщенията, които достигнаха до Атина от Вашингтон и Берлин, допринесоха за посока на стратегическо балансиране от страна на Ердоган. Поне от страна на Вашингтон натискът върху Анкара през целия предходен период беше интензивен и в посока на необходимостта от запазване на единството на НАТО в момент, когато доверието в Алианса е поставено на изпитание, на фона на войната в Украйна.

Припомняме, ЕС наложи санкции на Турция през 2019 г. за сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Освен това ЕС въведе финансови ограничителни мерки срещу Анкара, намалявайки размера на помощта за Турция за 2020 г. (субсидии, предвидени за периода на преговорите за присъединяване към ЕС), и също така прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа дейностите си по кредитиране в тази страна, по-специално по отношение на кредитирането срещу държавно обезпечение.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg