Bulgaria

Ердоган: Военните ни в Либия обучават силите на правителство на Сарадж

Турският военен персонал, който се изпраща в Либия, подкрепя и обучава силите на международно признатото правителство на Файез Сарадж, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган, който говори в Истанбул след разговори с германския канцлер Ангела Меркел, заяви също, че страните, които са участвали в срещата за Либия в Берлин в неделя, не трябва да подкрепят опонента на Сарадж генерал Халифа Хафтар, след като той напусна срещата без да подпише споразумението за примирие, допълни БТА.

Ердоган заяви още, че около 400 000 души от северозападната сирийска провинция Идлиб се придвижват към турската граница заради подновените атаки от сирийските правителствени сили, предаде Ройтерс.

Турски хуманитарни групи започнаха да сторят над 10 000 къщи в Идлиб, за да подслонят нарастващия брой хора, напускащи домовете си заради сраженията, а Турция се опитва да предотврати нов наплив на мигранти през границата си.

На съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел Ердоган каза, че е получил от нея уверения, че Германия може да предложи помощ за плановете на Турция.