Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

ЕС няма да издава визи на избягали от войната руснаци

Финландски граничар поставя ограждаща лента на граничен пункт с Русия, след като Хелзинки ограничи достъпа на руски граждани до територията си.

Финландски граничар поставя ограждаща лента на граничен пункт с Русия, след като Хелзинки ограничи достъпа на руски граждани до територията си.

Избори 2022

Европейският съюз няма да издава шенгенски визи на руски граждани, избягали от войната в Украйна, в трети страни. Това се съдържа като препоръка, изпратена от Европейската комисия до столиците в петък.


Желаещите да получат европейска виза трябва да кандидатстват от Русия, съобщи еврокомисарят за вътрешния ред Илва Йохансон.


Комисията съветва консулските служби да издават на руснаци само краткосрочни шенгенски визи и да проверяват подробно кандидатите дали не възнамеряват да останат по-дълго от 90 дни. Ако случаят е такъв, визата трябва да бъде отказана, каза комисарят.

"Разбираемо е, че руските граждани бягат, защото не искат да воюват в друга страна, която е окупирана от техния лидер. Избягването на мобилизацията не означава непременно противопоставяне на войната като такава. Освен това не може да се изключи, че руските граждани, които се опитват да заобиколят мобилизацията, като влязат в ЕС, също представляват заплаха за обществения ред, вътрешната сигурност или международните отношения", заяви еврокомисарят за вътрешния ред.


Руските граждани, които искат да останат по-дълго, могат да кандидатстват за дългосрочна виза или за временно пребиваване, в европейските консулства, както от Русия, така и от трети държави. .


Бягащите от войната имат право да поискат и убежище в Европейския съюз по международните правила.


ЕС отмени споразумението за визови облекчения с Русия през септември, което направи издаването на шенгенски визи по-трудно, по-бавно и по-скъпо за руските граждани.


Йохансон заяви, че за момента няма голям наплив от руснаци, които желаят да влязат в Шенген. През септември увеличението е с около 20 хил. спрямо предходните години. Променена е обаче демографията на влизащите, като мнозинството от тях са мъже в наборна възраст.


Над 66 хил. за седмица: Руснаците бягат масово към Европа

Над 66 хил. за седмица: Руснаците бягат масово към Европа


Общият брой на руските граждани, влезли на територията на ЕС през септември е 190 хил.


Около 20-30 души кандидатстват седмично за убежище в ЕС.


Еврокомисарят обяви, че наличието на валидна виза не е достатъчно за достъп до ЕС. Тя напомни, че според правилата, граничните слежители имат право да правят допълнителни проверки и да откажат влизане, ако преценят, че съществува риск.


"Деприоритизиране" на туристическите визи


В препоръките, подготвени по искане на европейските държави членки, се казва още, че издаването на туристически визи на руски граждани трябва да се "деприоритизира" и броят им да бъде ограничен.


Предимство трябва да се дава на кандидатите, които искат да пристигнат в ЕС, защото са противници на режима, имат семейни причини или са независими журналисти, които пътуват по работа, каза още еврокомисарят.


Повече проверки


Европейската комисия препоръчва на граничните пунктове и в консулските служби да се правят повече проверки на руските граждани, които представят или кандидатстват за визи. Като освен за намеренията им за оставане в ЕС, се проверява дали те не са заплаха за националната сигурност или за международните отношения.


Йохансон каза, че "би било добра идея" да се проверят и издадените вече шенгенски визи, но че това не се съдържа в препоръката на Европейската комисия, тъй като е правомощие на страната, издала документа за пътуване.

"Държавите членки би трябвало да отменят и да преозенят вече издадени шенгенски визи", каза еврокомисарят. Запитана дали това се отнася особено за дългосрочните и многократните визи, тя потвърди. ЕС е издал 12 млн. визи на руски граждани за Шенгенското безвизово пространство, които продължават да са валидни.