Bulgaria

EС одобри схемата SURE с бюджет от 100 млрд. евро за запазване на работни места

Новият инструмент SURE за спешна подкрепа към страните членки за справяне с икономическите последици от кризата с COVID-19 беше одобрен днес от Съвета на ЕС.

Временната мярка е насочена към запазване на работните места. Тя ще осигури до 100 млрд. евро под формата на заеми при благоприятни условия, с които да се финансират допълнителните публични разходи по националните схеми за компенсиране на намалено работно време, за подкрепа на самонаети лица или във връзка с някои мерки в областта на здравеопазването. Конкретно за България средства ще могат да се ползват за плащания по схемата 60/40, чрез която държавата покрива 60% от разходите на служители в засегнати от кризата сектори за период от 3 месеца. Засега обаче българските власти не смятат да прибягват до тази помощ, като е възможно тя да се ползва след 1 юли, когато по думите на социалния министър Деница Сачева ще започне да действа нова мярка за запазване на заетостта.

Абонирайте се за Капитал

"SURE ще бъде жизненоважна защитна мрежа за работните места и работниците, тъй като ще гарантира, че държавите членки разполагат с необходимите средства за финансиране на мерки за справяне с безработицата и загубата на доходи, както и за някои свързани със здравето мерки", заяви Здравко Марич, заместник министър-председател и министър на финансите на Хърватия, която сега председателства Съвета на ЕС.

"За да осигури на поискалите подкрепа държави членки финансова помощ при благоприятни условия, еврокомисията ще набира средства на международните капиталови пазари от името на ЕС. Заемите по SURE ще бъдат подкрепени от бюджета на ЕС, а държавите ще предоставят гаранции в зависимост от своя дял в брутния национален доход на ЕС. Общият размер на гаранциите ще бъде 25 млрд. евро.

SURE ще започне да действа, след като всички държави предоставят своите гаранции. След това инструментът ще функционира до 31 декември 2022 г. По предложение на ЕК обаче действието на механизма ще може да се удължава с по 6 месеца, ако икономическите ефекти от епидемията от COVID-19 продължават.


Следете в реално време ситуацията с Covid-19

Прочетете и това

Няма коментари.

Football news:

Milner played his 536th game in the Premier League and was ranked in the top 5 of the League in games played
Barca midfielder Fati is removed in the Derby with Espanyol. He spent 5 minutes on the field
Suarez scored 195 goals for Barcelona and finished third in the club's top scorer list
Daniele de Rossi: People call Messi cowardly, but they are afraid to ask their wives for a remote control from the TV
Daniele de Rossi: Ronaldo is comparable to Messi in goals and trophies, but Leo's game is more fun
Pep about 5:0 with Newcastle: Manchester City tries to score more goals out of respect for the tournament and the opponent
Who will enter the Champions League directly?