Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Европейският съвет с изявление за анексираните от Русия области в Украйна

М инистерството на външните работи (МВнР) публикува изявление на членовете на Европейския съвет във връзка с анексираните от Русия Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна.

Съветът за сигурност на ООН заседава, Русия наложи вето

В него се казва, че членовете на Съвета категорично отхвърлят и осъждат действията от руска страна, като те умишлено подкопават основания на правила международен ред и грубо нарушават основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост — основополагащи принципи, залегнали в Устава на ООН и международното право.

Светът реагира на акта на анексиране от Русия

В текста пише още, че те не признават и никога няма да признаят незаконните „референдуми“, които „Русия изфабрикува като претекст за това продължаващо нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати“.

ООН ще гласувa резолюция, осъждаща референдумите в Украйна

Ще затегнем ограничителните си мерки за противодействие на незаконните действия на Русия. Те ще увеличат още повече натиска върху Русия да прекрати агресивната си война, се казва още в изявлението.