Bulgaria

Фандъкова: Детските градини и яслите в София отварят на 26 май

Детските градини и ясли в София ще отворят на 26 май, първия работен ден след почивните дни. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини. Всяка сутрин тяхното здравословно състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Всички директори на детски градини и ясли в столицата ще получат инструкция за организацията на работата. Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите. Ще се увеличи времето за провеждане на занимания навън при хубаво време, като ще се следи при игрите да няма смесване на деца от различни групи. Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.

"Очакваме от Министерството на образованието декларацията, която трябва да попълни всеки родител, който иска детето му да посещава детска градина. Тя ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини, за да може всеки родител може да я попълни предварително. Посещението е само по желание на родителите, а нашата препоръка е децата, за които има кой да се грижи, да останат вкъщи. Лекарите нямат притеснения за здравето на децата, но те могат да предават вируса на своите родители, баби и дядовци", пише още Фандъкова.

За да се гарантира сигурността на персонала, директорите на детските градини ще организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания.

"Възложила съм на директорите да влязат в контакт с родителите и до петък да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават детски градини и ясли. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група", уточнява Фандъкова.

До 26 май всички дворове на детски градини ще бъдат окосени и обработени против кърлежи. Персоналът ще получи точни инструкции за поддържане на хигиената в двора и помещенията, а екипи на Столичната община ще извършват периодични проверки.

Football news:

Manchester City players have congratulated Liverpool on the championship corridor. The empty stadium looked sluggish
De Bruyne broke the personal record for goals in a season in the championship – 11 goals
Atalanta captain Gomez is the first Serie A player in the twenty-first century to give 15 assists in a season
Manchester City arranged a championship corridor for Liverpool
Mohamed Salah: I hope to stay in Liverpool for a long time
La Liga President: Many try to justify failures on the field by talking about rest and schedule
Rivaldo on Griezmann: I Don't understand why the world champion and multi-million dollar transfer only comes out at the last minute