Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Фандъкова нареди постоянно наблюдение на речните нива и общинските язовири

В ъв връзка с прогнозите за интензивни валежи и обявения жълт код за София по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова се извършва постоянно наблюдението на нивата на реките и общинските язовири, почистване на дъждоприемните шахти и оттоци, съобщиха от Столичната община.

Какви са щетите след вчерашната буря в София

Столичният инспекторат трябва да контролира фирмите, които са ангажирани с чистотата в града, да извършват почистване на улици и тротоари след бурята снощи. Районните кметове трябва да организират наблюдение на водните обекти на съответните територии и да имат готовност за реакция при необходимост. Екипите на „Зелена система“ отговарят за почистването на парковете и градските градини.

Във връзка с очакваните нови валежи през следващите дни се извършва непрестанно наблюдение на нивата на реките и язовирите. Към момента речните нива са в норма, осигурена е нормална проводимост на водните количества и няма опасност от разливи.

Силна буря се разрази в София (ВИДЕО)

Аварийните екипи на общината заедно със столичната пожарна са реагирали на повече от 80 сигнали за паднали дървета и клони, както и завирявания и наводнени дворове в кв. “Орландовци“, район Сердика.

Работата на 6 аварийни екипи продължава на терен, като се извършват отводняване на мазета и дворове и се осъществяват обходи на критични места.

Най-значително количество валеж от дъжд вчера беше измерено в София - от 48 литра на квадратен метър, като тези интензивни валежи са паднали за два часа. Това съобщи за БТА дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Евгения Трайкова.

Опасно време в четвъртък, жълт код в 12 области на страната

Тя уточни, че това показват данните от синоптичната мрежа на Националния институт по метеорология и хидрология.

"Валеж от дъжд от 48 литра на квадратен метър в София е доста голямо количество и той е паднал само за два часа. Не е често срещано явление, но не е и необичайно", обясни Евгения Трайкова.

Тя отбеляза, че за този сезон в страната са характерни краткотрайните и интензивни валежи.

През нощта е имало валежи от дъжд във Враца, които са достигнали 25 литра на квадратен метър. Във Варна вчера са паднали валежи от дъжд от 18 литра на квадратен метър, съобщи дежурният синоптик. 

Вчерашните проливни дъждове са в резултат на област на ниско атмосферно налягане. За днес също има предупредителен жълт код за определени области на страната за валежи, има и условия за градушки в отделни райони, каза Евгения Трайкова. 

Неустойчивото време ще продължи и през почивните дни

Неустойчивото време в страната ще продължи и през почивните дни, каза Евгения Трайкова. Тя обясни, че южно от България ще премине средиземноморски циклон, с него валежите ще продължат и ще се активизират. Валежите ще бъдат вече в цялата страна, като по-малко по количество ще е дъждът по Черноморието. 

Този средиземноморски циклон, който се очаква, вече се е формирал в района на Генуа и се премества на изток-югоизток. Циклонът ще премине и през нашата страна, и в резултат на него се очакват тези предстоящи валежи, обясни дежурният синоптик.

До 18 юни времето у нас ще е неустойчиво, но на 21 юни настъпва астрономическото лято 

"До 18 юни времето в България ще остане неустойчиво. Повишена е вероятността да има още една такава обстановка, с малко повече валежи, след това изгледите са да има по-стабилно време", каза Евгения Трайкова в отговор на въпрос, докога ще продължи неустойчивото време през юни и валежите от дъжд в страната, които са предимно в следобедните и вечерните часове.

Синоптикът съобщи, че началото на астрономическото лято е на 21 юни, в 12 часа 14 минути, когато е и лятното слънцестоене. 

Подробна прогноза за времето вижте в сайта Sinoptik.bg