Bulgaria

Гардиън: България е изпратила допълнително хиляда войници по границата с Турция

Британският вестник „Гардиън“ коментира събитията около мигрантския граничен натиск днес на Балканите. Стотици бежанци в Турция започнаха да пристигат по границите на страната с Гърция и България в петък след като Анкара внезапно оповести, че няма повече да блокира пътя им към Европа, пише изданието, като отбелязва, че гръцката полиция е използвала димни гранати на един от граничните постове, а България е изпратила допълнително сили по границата с Турция.

Решението на турските власти принуди двете съседни държави да укрепят границите си след като техните правителства заявиха, че няма да позволят никой да премине на тяхната територия, пише електронното издание на „Гардиън“. 

Изданието отбелязва, че по турския телевизионен канал NTV са показани кадри на хора, вървящи през полета с раници и торби, които казват, че са се опитали да прекосят границата с България при Капъкуле, но не са били пуснати. Цитиран е гръцки правителствен служител, че бежанците няма да бъдат допуснати, защото те са „нередовни мигранти“, а премиер Кириакос Мицотакис е казал, е пределно ясен, че "незаконните влизания в страната няма да бъдат толерирани".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук