Bulgaria

ГЕРБ обвини президентът, че е поругал паметта на Левски

ГЕРБ обвини президента, че е поругал паметта на Левски

© Юлия Лазарова

Ден след като президентът Румен Радев поведе шествието в памет на Васил Левски в София, ГЕРБ обяви, че дърваният глава е поругал паметта на Апостола на свободата и поиска извинение. В декларация на управляващата, прочетена днес в парламента, се казва, че Румен Радев е нарушил традицията паметта на Левски да бъде почетена със смирение, като се е включил в шествието, заедно с организирана агитка от средите на БСП. Според Тома Биков от ГЕРБ е имало полукриминални и организирани намеци за поругаване на паметта на Апостола, което е неприемливо.


"Президентът не е в състояние да предлижи нищо друго освен пошлост. Натояваме той да се извини за безпрецедентния гаф, че въвлече президентската институция в товя и я приравни до нивото на магринална партийна организация. Румен Радев премина границата, от която няма връщане назад - вместо да е президент на всички, той беше тартор на партийна агитка", обяви Тома Биков. Според него никой няма право да приватизира българската национална памет, а България не е учебна площадка за политически аматьори.


В сряда президентът поведе шествието от "Дондуков" 2 към паметника на Васил Левски, а го него бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата. Имаше скандирания в подкрепа за президента.


Според БСП реакцията на ГЕРБ е неадекватна, тъй като президентът има право да води шествието и да разговаря с хората. Социалистите се възмутиха, че управляващите наричат гражданите маргинали и казаха, че БСП няма вина, че хората освиркват ГЕРБ.