Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Германия може да приеме олимпийски игри след европейското първенство в 9 спорта

Олимпийският парк в Мюнхен

© Reuters

Олимпийският парк в Мюнхен

Германия може да приеме летни олимпийски игри и обмисля подобна кандидатура. Това стана ясно от думите на президента на Германския олимпийски комитет Томас Вайкерт по повод успешното провеждане на европейските първенства в 9 спорта в Мюнхен.


В момента столицата на Бавария приема мултиевропейското първенство, като едновременно се провеждат състезания по лека атлетика, колоездене, гребане, кану, спортна гимнастика, спортно катерене, тенис на маса, плажен волейбол и триатлон.


"Мисля, че Мюнхен е способен да организира олимпийски игри, без всичко това да бъде в огромен мащаб. Виждаме, че градът няма проблем с девет спорта по едно и също време", каза Вайкерт пред ARD.


След отлива на градове кандидати Международният олимпийски комитет (МОК) опитва да намали разходите за провеждане на игрите. В момента са ясни домакините на летните игри до 2032 г. Следващите игри ще бъдат в Париж през 2024 г., след което са Лос Анджелис 2028 и Бризбейн 2032.


За последно Германия е домакин на олимпийски игри през 1972 г., когато домакин е именно Мюнхен.


"Обмисляме олимпийски игри в Германия - зимни или летни. Обмисляме това, но първо ще попитаме членовете. Ще издадем времева рамка на следващото общо събрание през декември", каза още Вайкерт.


Зимните игри са разпределени само до 2026 г., когато домакин ще бъде Милано и Кортина д'Ампецо. Фаворит за 2030 г. е Сапоро в Япония.


Преди дни Германия вече беше призована да приеме летните олимпийски игри през 2036 г. Направи го президентът на Германската лекоатлетическа федерация (ДЛФ) Юрген Кесинг, който смята, че така трябва "да се излекуват раните" от игрите в Берлин през 1936 г. под нацисткия режим на Адолф Хитлер.


Желание за домакинство на олимпийски игри наскоро изрази и кметът на Лондон.