Bulgaria

ГОРЕЩО: Земеделският зам.-министър за трусовете във фонд „Земеделие” и за мерките във връзка с африканската чума

Няма криза, която да не може да не бъде овладяна. Щом има нарушения, нормално е да има последващи мерки. Не очакваме да се стигне до санкции от Европа. Това коментира пред Нова телевизия заместник-министъра на земеделието доцент доктор  Янко Иванов във връзка с трусовете във фонд „Земеделие” от последната седмица и арестите там.

„Няма криза, която да не може да не бъде овладяна – коментира заместник-министър Иванов. - Щом има нарушения, нормално е да има последващи мерки. Трусовете идват от нездравите интереси и сериозни апетити. Явно, щом има арестувани, се намесват нездрави интереси. Имаме достатъчно добър имидж, така че тези трусове не очаквам да се отразят и от Европа да се наложи да спират средства. След като се вземе решение, нещата би трябвало да се оправят”.

Заместник-министър доцент доктор Янко Иванов коментира и ситуацията с мерките по чумата по прасетата.

„В трикилометрова зона около районите с чума се унищожават всички прасета, независимо дали са здрави или не – разясни заместник-министър Иванов. - Тази болест засяга имунната система и няма лекарства за това. Така че няма лечение. Заради това и мерките са такива. След като за последните две седмици имаме 16 сулчая, все в заден двор, като стопаните твърдят, че нищо им няма на прасетата. Колкото да обезщетенията, ако имате лек автомобил, който не е регистриран и няма технически преглед, ще получите ли обезщетение? Как да им се даде обезщетени?. Опитваме, все пак, да ги подпомогнем някак финансово.

Заради това съветвам хората да спазват правилата. Те са комплексни. За всяко животно, което се отглежда, трябва да се спазват нужните изисквания към хората които работят във фермите и какво да е поведението им. Има много строги изисквания, иначе не ни чака нищо добро. Съгласете се, че не можем да сложим по един инспектор на всяка знайна и незнайна кочина, където се отглеждат прасета.

Хората трябва да са наясно, че заразата се пренася изключително лесно. Хората, които са били в гората – гъбари, билкари, само с едно отиване в горат,а ако попаднат на следи от заразено прасе, може да стане. Когато се приберете от гората, сменене дрехите преди да отидете. Направени са зони за дезинфекция в заразените райони. Иначе най-елементарното е ловците като се приберат, да минат през една автомивка, да измият гумите на колата, да сменят дрехите. Ясно е, че мерките са непопулярни, но са такива.

В момента е нужно редуциране на популациите на диви прасета. Заради това и тук се намесват на помощ ловците. Това помага да се ограничи инфекцията.

Повечето мерки са нелицеприятни, но са такива. Те са в законови и подзаконови актове, защото имат задължителен характер.

Другите мерки са в свободните райони, които стават с усилен надзор и бдителност.

Третата група е когато овладеем ситуацията, да изкореним болестта от територията на страната.

Има риск районите да се увеличават. Трябва да сме много бдителни и вничателни. Първата ни задача е да ограничим проблема само в тези райони. Правим всичко възможно”.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club
Aston Villa coach on Manchester United penalty: A shameful decision
Paul Pogba: Winning the Europa League and the FA Cup are two of Manchester United's goals for this season
Manchester United's first ever Premier League win 4 consecutive games with a difference at least 3 goals
Brunu has scored 7 (4+3) points in his last 3 games for Manchester United