Г ърция в събота призова Великобритания да ѝ върне мраморните фризове от Партенона - известни като мраморите на Елгин.

Древните фризове, които включват изображения на битки между древногръцки герои и митични кентаври, са свалени и пренесени в Лондон по нареждане на британския дипломат лорд Елгин в началото на XIX век и сега са изложени в Британския музей.

Великобритания винаги е отказвала да ги върне, твърдейки, че те са били взети с разрешението на местните османски владетели по онова време.

Гърция: Акрополът побеля, гвардейци пред падане в леда

„Повторното отваряне на археологическите обекти, сред които и Акропола, е повод за международната общност, подкрепяща връщането на Мраморите от Партенона, да потвърди постоянното си настояване, както и това на гръцкото правителство за окончателното връщане на фризовете в тяхната родина “, гласи изявление на гръцкия министър на културата Лина Мендони.

Гърция отново отвори Акропола в Атина и всички археологически обекти на открито миналата седмица при строги условия след двумесечно затваряне поради пандемията от коронавируса.

Защо Партенонът е непоклатим при земетресения

Международната асоциация за обединение на скулптурите от Партенона - създадена през 2005 г. в Атина и включваща различни национални групи - миналата седмица изпрати писмо до гръцкото министерство на културата, в което предлага подновена, координирана кампания за оказване на натиск върху Британския музей.

Гръцки инженери: Акрополът се руши

Мендони каза в събота, че мраморите са "откраднати" и Гърция никога няма да признае претенцията на Британския музей към фризовете.

Атина обмисля а съди Великобритания за културните ценности, но наскоро пое по-дипломатически път, като поиска от ЮНЕСКО да посредничи - предложение, отхвърлено от Британския музей.

Гърция възлага надежди на ЮНЕСКО за Партенона

Премиерът Кириакос Мицотакис, избран през юли, пък направи официално искане за наемане на мраморите, за да се отбележи 200-годишнината от независимостта на Гърция през 2021 г.