Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд

П рез юли в еврозоната беше отбелязан нов абсолютен рекорд на инфлацията - 8,9% на годишна база спрямо 8,6% през юни. Това се посочва в публикувания доклад на Европейската статистическа агенция Евростат.

Годишната инфлация в еврозоната се е увеличила 3.5 пъти от 2.16% миналата година за юли.

Разходите на българите растат по-бързо от доходите

Както отбелязва агенцията, месечната инфлация се е повишила с 0,1 % през юли, след като през юни бе отчетено повишение от 0,8 %.

Евростат обяснява, че основната причина за високата инфлация е повишаването на цените на енергията. 39,7% на годишна база след увеличение от 42% през предходния месец.

Годишната инфлация през юни е 16,9%

Цените на хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия се повишиха с 9,8% през юни спрямо 8,9% през май, а на промишлените стоки - с 4,5% спрямо 4,3%. Растежът на разходите за услуги се ускори до 3,7% от 3,4% през юни.

Бързото нарастване на инфлацията в еврозоната започна през август миналата година с настъпването на енергийната криза в Европейския съюз. Оттогава насам не е възможно да се спре инфлацията и тя се повишава всеки месец. Докато през август 2021 г. той е 2,96%, през февруари 2022 г. нараства до 5,87%, а през март 7,44%. 

ЕК: Инфлацията в България е 12,5%

Цената на петрола достигна най-ниско ниво от началото на войната в Украйна

Огромен скок на цената на газа в Европа