Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Изграждането на завода за електромобили в Ловеч започна

Един от моделите eGo Life беше разгледан от Кирил Петков през юли 2021 г., когато беше министър на икономиката.

© министерство на икономиката

Един от моделите eGo Life беше разгледан от Кирил Петков през юли 2021 г., когато беше министър на икономиката.

Строителството на завода за електромобили в Ловеч започна. Това съобщи изпълнителният директор на "Next.e.Go България" и "Аутомотив Клъстер България" арх. Любомир Станиславов за БТА. Заводът ще бъде разположен на терен до бившия завод "Балкан" в Ловеч, където в миналото се произвеждаха автомобили в България. Инвестицията бе договорена преди година от тогавашния министър на икономиката Кирил Петков (на снимката горе). До края на 2023 г. трябва да бъде произведена първата серия електромобили, а серийното производство да започне през 2024 г.


"Това е модерен завод, нов начин за производството на електрически автомобили и по подобие на компания като "Тесла" - повечето различни части на този завод са направени в едно общо тяло, обща сграда. Тя е с доста внушителни за България размери - над 320 м дълга в едната посока, а в другата около 240 м", уточни арх. Любомир Станиславов.


Основните компоненти ще се произвеждат в Ловеч


Заводът ще има множество доставчици, но основните компоненти - носещата структура на автомобила, която е от алуминий, външната обвивка и т.н. ще се произвеждат на място. Определени елементи - батерии, седалки, ще идват от външни доставчици.


Технологията на работа в завода ще позволи да се произвеждат електрически автомобили на достъпна цена. Специалистът коментира, че в рамките на общия световен или европейски пазар това ще бъде един от най-достъпните електрически автомобили, които ще се предлага на пазара. "Надявам се в съотношението цена-качество на автомобил, това да бъде най-доброто предложение на пазара", добави той.


Около 1000 работни места ще бъдат разкрити


Планира се да бъдат разкрити около 1000 работни места на етапи, според това на колко смени ще работи заводът. "Няма да разчитаме да намираме обучени хора, ние ще ги обучаваме сами. Има такава програма и на практика първите хора вече са назначени. Има много голям интерес", посочи арх. Любомир Станиславов.

Изграждането на завода за електромобили в Ловеч започна

© Капитал