Bulgaria

Коронавирусът изтри 3 трлн. долара от борсите само за дни

Фондовите борси отново се понижават в четвъртък, след кратката пауза вчера. Страхът от разпространение на коронавируса се пренася на всички пазари заедно със заболелите. По данни на Reuters загубите на борсите само през тази седмица са 3 трилиона долара, а индексът VIX, който отчита волатилността, но и страхът на инвеститорите, е близо до най-високото си ниво, което беше постигнато през 2018 г.

Microsoft стана втората трилионна компания след Apple, която предупреди, че финансовите й резултати ще пострадат от вируса. Акциите на компанията във Франкфурт поевтиняват днес с 4%. Предупреждения за негативен финансов ефект направиха и над 10 европейски компании.

Абонирайте се за Капитал

Основните индекси в Германия, Франция и Великобритания са надолу с между 1.7 и 2%. От несигурността продължава да се възползва златото, чиято цена отново тръгна нагоре и днес е 1650 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните облигации на САЩ е на исторически най-ниското си ниво - малко под 1.3%, а кривата на доходността търгува рецесия, посочва Reuters. Германските бундове също са с доходност, близка до историческото дъно - минус 0.52%.

Прочетете и това

Няма коментари.