Bulgaria

Кърджали вече бие София по ново заселване

В областта има почти два пъти повече новозаселени, отколкото в столицата

София като столица винаги е привличала най-много хора да се заселват в нея, но за първи път през 2019 г. Кърджали я е изпреварил. Докато столицата е привлякла нови 3230 души да се установят за постоянно в нея, то всички общини в Кърджали са привлекли за същото време почти два пъти повече хора - 5888 човека. Това отбелязва икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев в последния бюлетин на института.

Най-много е привлякла самата община Кърджали - 1483 души, но и останалите в рамките на областта не остават по-назад: Кирково, Джебел, Ардино, Крумовград и Момчилград. На практика 6 от топ 10 общини в страната по абсолютен размер на механичния прираст през 2019 г. са в област Кърджали.

Другата такава област в България е Пловдив, но нейните резултати са по-ниски от тези на София-град, а и там заселването е съсредоточено само в областния център.

Други две области в страната - Шумен и Варна, също имат по няколко общини, които имат положителен прираст на населението, който се дължи изцяло на механичния, тъй като естественият прираст навсякъде в България е отрицателен.

Най-големият отлив на жители имат общините Сливен, Плевен и Свищов, сочат данните на ИПИ в кампанията “265 истории за икономика”, посветена на българските общини.

Football news:

This player celebrated reaching La Liga so strangely that he had to take a cocaine test. The result is negative
Liverpool are ready to offer 20 million euros for Tiago, Bayern demand 40 (Sport Bild)
PSG asks Barca for Dembele and 80 million euros in exchange for Neymar (El Chiringuito TV)
Kike Setien: I See myself as Barca's coach next season
Disney's tourist Paradise, where MLS and the NBA return: 50+ playgrounds, a lot of children at normal times, cartoon characters everywhere🧞 ♂ ️
Solskjaer on the cancellation of the ban of Manchester City: Let it be discussed by others. It's not my job
Zidane on bale: People try to invent our conflict, but they will not achieve anything. We are United