Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Къщи са наводнени във Вършец заради преливането на река Ботуня

Снимка: Булфото, архив

Къщи са наводнени във Вършец заради преливането на река Ботуня. Това разкри пред БНТ заместник-кметът на Вършец Петър Стефанов, който даде брифинг с подробности за ситуацията след поройните дъждове.

Във Вършец вали от снощи - особено силно, проливно. Основните щети са по инфраструктурата - около реката, говорим за мостове, пътища. Реката е излязла от коритото си в района на парка, обясни Стефанов.

Има наводнени къщи, подадени са 20 сигнала, на които е реагирано. От аварийните екипи работят по отстраняването на щетите. Няма бедстващи хора. Наводнени са дворове и мази, една къща е с отнесена ограда от реката, допълни той.

Над 120 литра на квадратен метър са се изляли за денонощието. Надяваме се валежите да спрат, допълни зам.-кметът. Отнесен е един пешеходен и два метални моста. Сериозно е подкопан и мостът към хижа "Бялата вода".

Нямаме предвидени средства, надяваме се и държавата да помогне, каза Стефанов.

От началото на валежната обстановка, която започна в четвъртък, 9 юни, до 12 часа на обяд днес, от синоптичните станции са отчетени най-много валежи във Враца – 108 л/кв.м., в Рожен – 85 л/кв.м, в София – 85 л/кв.м., Драгоман – 69 л/кв. м и в Пловдив – 65 л/кв. м. Най-много валежи са отчетени във Вършец – 113 л/кв.м, в Костенец – 80 л/кв.м и в Райково, Смолянско – 79 л/кв.м.

Представители на институциите по управление и стопанисване на язовирите докладваха на среща с вицепремиера Корнелия Нинова, че упражняват постоянно наблюдение на язовирите. Те не са пълни и към настощия момент няма опасност за населението.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg