Bulgaria

МАСОВИ ПРОВЕРКИ: Спряха от движение 9 микробуса за нерегламентиран превоз

Девет леки автомобили са спрени от движение за извършването на нерегламентиран превоз на пътници. Това показват резултатите от първите три дена на разпоредените проверки от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Акцията за борба срещу сивия сектор, в автомобилните превози, се провежда на четири гранични пункта. В проверките участват и контролни органи на МВР и НАП, като се предвижда да бъдат извършвани инспекции и на други гранични пунктове, както и във вътрешността на страната.

„Нерегламентираният превоз е изключително опасен вид транспорт. Отговорността по време на пътуването не се носи от никого. Никой няма застраховка за пътуването. Той е 100% нерегламентиран и е в сивия сектор. Благодарим на автомобилния бранш за съдействието, което ни оказва в борбата с незаконните превози. Основната ни цел е да ограничим тези превози и да подпомогнем светлия сектор, защото 30% от превозите са нерегламентирани. Паралелно с налагането на санкции събираме информация за цялостната дейност на лицата, извършващи тези превози. Тази информации я предаваме на компетентните органи – прокуратура, НАП за извършване на последващи проверки“, това коментира заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на днешната проверка на ГКПП „Калотина“.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски обяви, че до момента са проверени общо 56 микробуса, като при 9 микробуса е установено, че се извършва нерегламентиран превоз на пътници. Наложена е принудителна административна мярка, като превозните средства са спрени от движение за 6 месеца, а на водачите ще бъде наложена парична санкция от 2000 лева. Най-много установени нарушения има на ГКПП „Русе“ – 8 и 1 е на ГКПП „Кулата“.

„При един от спрените от движение микробуси на ГКПП „Русе“ водачът е направил опит да даде нерегламентирано пари на служител на ИА „Автомобилна администрация“. Случаят е докладван на Прокуратурата и е образувано досъдебно производство“, каза още Бойко Рановски. Той уточни, че проверките се извършват съвместно с МВР, тъй като установяването и доказването на нерегламентиран превоз изисква събиране на данни от водача и пътниците, за които инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ нямат правомощия. По думите му тези превози са изключително опасни, защото те се извършват от нелицензирани водачи, които нямат разрешение за тази дейност, без застраховки за пътниците и без билети. Водачите управляват преуморени и често се случват инциденти с подобни превозни средства в Европа.

Бойко Рановски заяви, че тези масирани проверки ще се провеждат до края на този месец, като в момента заедно с другите компетентни органи се обсъждат възможностите за постоянен контрол.

Football news:

Pep Guardiola: I would have stayed at Manchester City and in League 2
Manchester United is ready to sell Alexis, Lingard, Smalling, Dalot, Jones and Rojo
Frank Lampard: I expect more from Chelsea, but now the result is most important
Atalanta does not lose 15 matches in a row – 13 wins and 2 draws
Lorient threw one newcomer off a plane and sent another under the water-all for the sake of presentations on social networks
Pasalic scored a hat-trick in the match against Brescia. Atalanta smashes the opponent 6:1
Rummenigge on Ribery: Hennessy was like a second father to him, and I was like a second mother