Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

На тази дата през 1898 година САЩ анексират Хавайските острови

Пиксабей 

На тази дата през 1898 година САЩ присъединяват Хавайските острови.

Архипелагът се състои от осем по-големи населени острови и от няколкостотин по-малки, предимно коралови атоли. Простира се на дължина от приблизително 3000км. Осемтте населени острови (от югоизток на северозапад) са: Хавай, Мауи, Кахулауе, Ланай, Молукай, Оаху, Кауай и Нихау. Те са най-младите в архипелага и са на възраст между 20 и 2 милиона години. На 12 август 1898г., когато американците анексират архипелага, той вече е населен и има дълга история. Между 300 и 600 г. сл. Хр. тук се заселват полинезийците, пише Актуално. По това време Хавай представлява северният край на така наречения полинезийски триъгълник, чийто югозападен край е Нова Зеландия, а на югоизток завършва с Великденските острови. Открит е варненският делфинариум Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина в град Варна.

Първият европеец, който стъпва на Хавай (1778г.) е Джеймс Кук (1728 – 1779г.). До 1893г. Хавай остават независимо кралство, въпреки че се намират под все по-голямото влияние на САЩ. Така още през 1887г. Щатите успяват да изградят база за флотилията си – Пърл Харбър на остров Оаху. През 19 век за контрол над Хавайските острови се борят САЩ, Великобритания и Франция. Но успяват американците, защото техните предприемачи, предимно плантатори, произвеждащи захар, били най-организирани и най-могъщи. През 1893 г. Хавайският трон бил наследен от Кралица Лилиоукалани, която се опитала да укрепи държавата. Тя постановила, че за износа на хавайската захар трябва да се плаща мито. Група разярени плантатори, всичко на всичко 18 души, начело с Самюел Доул свалили кралицата от трона при пълното бездействие на кралските гвардейци. Любопитното е, че президентът на САЩ, по това време Гровър Кливлънд, се отнесъл крайно негативно към този акт, извинил се на кралицата и уволнил посланика. Независимо от това Хаваите стават република с президент Доул, призната веднага от САЩ. Президентът на новата република се обърнал с молба за присъединяване към САЩ. Новият американски президент Уилям Маккинли, на вълната на войната с Испания, удовлетворил това желание.

През 1900г. Хавай стават официална територия на САЩ. В крайна сметка те са обявени за 50-и щат.

Японското нападение над Пърл Харбър на 7 декември 1941г. става причина САЩ да влязат във Втората световна война.

Днес щата Хавай е един от най-успешните щати по БВП на глава от населението. 
 

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg