logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

Националната библиотека отбелязва 140-годишнината си с празнична програма

Националната библиотека отбелязва 140-годишнината си с празнична програма

© Юлия Лазарова

Тази седмица Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще отбележи 140-годишнината си с поредица от събития и с откриването на ново пространство. Друга инициатива, насочена към повишаване на интереса на младите хора към институцията, е създаването на виртуална разходка из библиотеката и 3D мапинг на фасадата на сградата. Това беше обявено на пресконференция на Националната библиотека.


На 5 декември в 11.00 часа в Централното фоайе на библиотеката ще се проведе валидизирането на пощенската марка "140 години Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий". Автор на марката е художникът Стоян Дечев. Марката ще е с лика на учителя Михаил К. Буботинов, по чиято идея на 10 декември 1878 г. е създадена комисия с председател Марин Дринов, чиято цел е създаването на българска национална библиотека.


На 7 декември от 11.00 часа отново в Централното фоайе на библиотеката ще бъде откриването на изложбата "Съкровищата на Националната библиотека." Експозицията ще представи любопитни книжни артефакти, част от богатата колекция на най-стария културен институт в България. Основен акцент в нея ще бъде писмото на Христо Ботев до Венета и семейството му, написано на борда на "Радецки". Посетителите ще имат възможност да видят и старопечатни книги.


Изложбата е стъпка към отварянето на вратите на Националната библиотека към всички изкушени посетители, защото до момента няма традиция да се показват толкова много документи наведнъж.


Под същото заглавие ("Съкровищата на Националната библиотека") ще бъде достъпен и албум, в който ще са включени 140 артефакта от колекцията на библиотеката - по един за всяка навършена година.


На 10 декември от 10.30 часа в Централното фоайе ще се състои тържественото честване на годишнината.


В Националната библиотека е създадено и ново пространство на първия етаж - "История на българската книга". В него ще бъде изложен минимодел на Гутенбергова преса, дарен от Съюза на печатарската индустрия в България. В новата зала освен това ще бъдат представени виртуална книга и 3D пирамида, която ще изобразява историята на книгата.


Друга инициатива е новооткритата "Библиотечна класна стая", чиято цел ще бъде да популяризира четенето не само сред младите, но и сред хората от всички възрасти.


Разработена е и виртуална разходка в библиотеката, с която институцията цели да покаже връзката си не само с отминалите времена, но и с новите технологии. Това е и още едно средство за повишаване на интереса на младите към Националната библиотека.


Вечерта на 10 декември от 17.30 за пръв път ще бъде показан 3D мапингът на фасадата на библиотеката.


Цялата програма по повод на 140-годишниния юбилей на Националната библиотека е под патронажа на Министерството на културата. Осъществяването на част от инициативите е станало възможно и благодарение на частни дарители.

Themes
ICO