Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Огромна експлозия разтърси джамия в Кабул, десетки са убити

Огромна експлозия разтърси джамия в Кабул, десетки са убити

© Reuters

Има жертви при огромен взрив в джамия в Кабул по време на вечерна молитва, потвърждава полицията в афганистанската столица.


Това става дни след годишнината, откакто талибаните овладяха града, след като поеха контрол върху почти всички провинции към края на изтеглянето на американските сили и съюзниците им.


Ранени или убити по различна информация са десетки, 20 са загинали, а 40 - пострадали, съобщават "Ал Джазира" и други арабски медии, като цитират афганистанските власти. По-рано Анадолската агенция съобщи за най-малко трима убити и седем ранени. Клипове от вътрешността на джамията се разпространяват в социалните мрежи с твърдението, че показват загиналите и ранените.


За "Ройтерс" очевидци казват, че експлозията е в квартал в северната част на Кабул. Болница в Кабул съобщи за поне 27 постъпили след взрива в 17-ия окръг, сред тях има пет деца."В джамията имаше взрив... при взрива има жертви, но броят им още не е ясен", казва за агенцията говорителят на полицията Халид Задран.


Източник от разузнаването на властта на талибаните обяснява, че сред убитите е имамът, а броят на жертвите вероятно ще расте.


Според "Толо нюз" става дума за мъж на име Амир Мохамад Кабули, чиито снимки се разпространяват в социалните мрежи и който бива описван от някои потребители като известен и влиятелен духовник в Кабул.


В първите минути след взрива никой не бе поел отговорност. Обикновено "Ислямска държава" извършва атентати в джамии в последната година в Афганистан (особено насочени срещу шиити), като при последния бе убит влиятелен духовник, свързван с талибаните, поддръжник на образованието за момичета.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.