Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Осъдиха бивш директор на социални домове в Ломско на 3 години затвор условно за присвояване и безстопанственост

Окръжен съд –Монтана наказа с 3 години „Лишаване от свобода“ условно подсъдимата Н. Д. П./53 г./ – бивш директор на Дом за възрастни хора с деменция /ДВХД/ и Дом за стари хора /ДСХ/ – село Добридол, община Лом за извършени престъпления – присвояване и безстопанственост, от които са причинени щети за 195 509,60 лева.

След като се запозна с всички документи по делото и изслуша свидетели, вещи лица, представителя на обвинението и защитата на подсъдимата, съдът призна Н. Д. П. – с висше образование, неосъждана, с постоянен адрес в град Хаген, Германия, за виновна, че като длъжностно лице – директор на двата дома, присвоила в периода 12.02.2013 – 22.12 2016 г. 189 523 лева като използвала неистински документи – фактури за фиктивни доставки на стоки и услуги в домове.

За това престъпление съдът осъди Н. Д. П. на 3 години „Лишаване от свобода“, отложени за срок от 5 години. ОС призна Н. П. Д. за виновна и по обвинението, че за времето 9.03. 2013 – 26.11.2016 г. като директор на ДВХД и ДСХ умишлено не е положила достатъчно грижи за повереното й имущество като е допуснала и одобрила нерегламентирани пътувания за лични нужди с два служебни автомобила – „Мерцедес Вито“ и „Хюндай Старекс“, по различни направления – общо 22 932 км, и от тези пътувания на двата дома са нанесени щети за 5968, 60 лева. За това престъпление съдът наказа Н. Д. П. с 2 години „Лишаване от свобода“, които отложи с 3 години изпитателен срок. Съдебният състав оправда подсъдимата по обвиненията в престъпление по служба - издаване в края на 2015 г. на заповед за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения, включително и на себе си, и за съзнателно сключване на неизгодна сделка за покупка на автомобил „Хюндай Старекс“. Съдът определи на Н. Д. П. едно общо наказание, най-тежкото от двете – 3 години „Лишаване от свобода“, отложени с 5 години изпитателен срок и я лиши от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност за срок от 5 години. Тя трябва да плати и 9579,25 лева – разноски по делото, по сметка на МВР и Висшия съдебен съвет.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – София в 15 дневен срок.