Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Отчетоха ръст на туристите във Варна и региона спрямо миналата година

снимка "Петел"

В началото на лятото броят на туристите във Варна и региона се увеличил. Ръстът на туристите се усеща отчетливо в местата за настаняване с повече от 10 легла. В такива хотели, мотели, къмпинги, хижи, във Варненска област се е увеличил с повече от 6 процента в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщиха днес от Териториалното статистическо бюро "Североизток" в крайморския град,предаде "Варна24".

В региона са действали общо 306 обекта, разполагащи с 23 хиляди стаи. Броят на леглата е 53 200, с близо 11 на сто повече в сравнение с юни 2021 година.

Броят на отчетените нощувки в региона е 552 000. От тях малко над 97 хиляди са реализирани от българи. Повече от 82 на сто от регистрираните нощувки на чужденци са в хотелите с 4 и 5 звезди. Средният престой на гостите е по пет вечери.

Броят на гостите, които са отсядали в региона през юни, достига 131 300. Повече от 70 на сто от тях са чуждестранни летовници.  

Заетостта на легловата база в местата за настаняване е около 35 процента, като увеличението в сравнение с юни 2021 г. е близо 12 на сто. Приходите от нощувки в областта са 37,7 милиона лева, като 6 милиона от тях са от почиващите българи.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg