Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

МААЕ за АЕЦ "Запорожие": Няма време

С поред Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма риск за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна въпреки непрекъснатия обстрел, на който тя е подложена, съобщи ДПА.

Зеленски призова за изтегляне на руснаците от Запорожие

Експертите на агенцията дадоха предварителна оценка, че няма непосредствена заплаха за безопасността на централата в резултат на обстрела или други военни действия, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк вчера. "Това обаче може да се промени всеки момент", предупреди той.

ООН настоя за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Само няколко часа преди свиканото по искане на Русия заседание Запорожката АЕЦ в Южна Украйна - най-голямата в Европа и сред най-големите в света - беше атакувана с тежка артилерия и ракетни установки, съобщи представител на руските окупационни власти.

Гроси призова Москва и Киев да предоставят на международните експерти достъп до централата възможно най-скоро. "Аз лично съм готов да ръководя такава мисия", каза той.

Русия: Това е ядрен тероризъм

"Няма време", подчерта шефът на МААЕ. Агенцията се опитва от седмици да изпрати в централата инспекционна мисия. Киев и Москва се обвиняват взаимно, че възпрепятстват проверката, отбелязва Франс прес.

Съюзниците на Украйна подчертаха, че такава мисия е необходима, като изтъкнаха пред Съвета за сигурност отговорността, която носи Русия.

"Решението за събитията в Запорожието е просто. САЩ призовават Руската федерация да изтегли незабавно силите си от украинската територия", заяви американският заместник-министър за контрола над въоръженията и международна сигурност Бони Дженкинс.

Запорожката атомна централа - в окото на войната в Украйна

Както се очакваше, руският посланик в ООН Василий Небензя хвърли вината върху Киев и неговите съюзници.

"Призоваваме държавите, подкрепящи режима в Киев, да го принудят веднъж завинаги да сложи край на нападенията срещу Запорожката централа", а ООН и МААЕ - да заявят на украинските власти, че действията им са недопустими, каза той.

Трудно е да си представим същинския мащаб на евентуална ядрена катастрофа в централата. Цялата отговорност за това ще носят западните поддръжници на Киев, изтъкна руският дипломат, като нарече "сюрреалистични, цинични и абсурдни" обвиненията срещу Москва.

"Руснаците са прочути с изпипаните си планове за лъжи, саботаж и укриване като този, който виждаме днес", отговори украинският посланик в ООН Сергий Кислица. "Никой от нас не може да спре вятъра, разнасящ радиацията, но заедно можем да спрем една терористична държава. И колкото по-скоро спрем Русия, толкова по-скоро Европа и светът ще се почувстват отново в безопасност", добави той.

Русия обвини и службите на ООН, че са възпрепятствали мисията на МААЕ, но говорителят на генералния секретар Антониу Гутериш отхвърли тази идея.

"Става дума за ядрена централа, намираща се в средата на едно бойно поле. Мисля, че можем да си представим най-малко две-три страници с изброени пречки" за проверката, отбеляза Стефан Дюжарик.