Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Зеленски: Светът трябва да "реагира незабавно"

У краинският президент Володимир Зеленски призова света да "реагира незабавно" по отношение на контролираната от Русия АЕЦ "Запорожие", предаде АФП.

Той отправи призив към международната общност да "реагира незабавно", за да принуди руските сили да напуснат окупираната атомна електроцентрала, която беше обстрелвана през последните дни.

ООН настоя за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

"Целият свят трябва да реагира незабавно, за да прогони окупаторите от Запорожие. Само пълното изтегляне на руснаците ще гарантира ядрената безопасност на цяла Европа", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за прекратяване на военните действия около комплекса на украинската Запорожка АЕЦ докато Москва и Киев се обвиняват взаимно за подновения обстрел.

Русия: Това е ядрен тероризъм

Русия завзе най-голямата АЕЦ в Европа през март, след като нападна Украйна на 24 февруари. Централата все още работи с украински персонал, а украинската енергийна компания Енергоатом алармира, че районът е бил обстрелван пет пъти днес, включително в близост до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали.

Гутериш настоя за изтеглянето на военните и военната техника и за гаранции, че те повече няма да бъдат разполагани там. Той призова Русия и Украйна да не вземат на прицел съоръжения в обекта или околния район.

Запорожката атомна централа - в окото на войната в Украйна

"Обектът не трябва да бъде използван като част от каквато и да било военна операция. Точно обратното, наложително е постигането на спешно споразумение на техническо равнище за създаването на безопасен демилитаризиран периметър за гарантиране на сигурността на района", каза още Гутериш.

САЩ подкрепят призивите за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ Запорожие.