Bulgaria

Преместиха "Ел Чапо" в един от най-сигурните затвори в САЩ

Мексиканският наркобарон Хоакин Гусман, известен с прозвището "Ел Чапо", беше прехвърлен вчера в строго охранявания затвор "Супермакс" в американския щат Колорадо, откъдето никой досега не е успял да избяга, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Американското управление на затворите.

Гусман ще лежи в "Супермакс" до края на дните си, след като в сряда беше осъден на доживотен затвор, посочва Франс прес.

Федерален съд в Бруклин постанови тежката присъда, след като босът на наркокартела "Синалоа", един от най-големите и жестоките в Мексико, беше признат за виновен по обвинения в наркотрафик, отвличания, изтезания и убийства, предава БТА.

Преди да бъде заловен през 2016 г., Гусман успя на два пъти да избяга от затвори с най-високо равнище на сигурност в Мексико.

Адвокатът на "Ел Чапо" Джефри Лихтман поиска от съдия Брайън Когън клиентът му да остане още 60 дни в предварителния арест (където се намираше от екстрадирането си през януари 2017 г.), докато приключи официалната процедура по обжалване на присъдата му. Съдията първоначално се съгласи, но в крайна сметка управлението на затворите реши Гусман да бъде прехвърлен в затвора още вчера.

Наричан "Алкатрас на Скалистите планини", "Супермакс" е смятан за най-сигурният затвор в САЩ. В него са лежали или се намират редица известни затворници, като Тери Никълс - съучастник в атентата в Оклахома сити през 1995 г., французина Закариас Мусауи, участвал в подготовката на атентатите от 11 септември 2001 г., и атентатора от Бостънския маратон Джохар Царнаев.

Подобно на другите затворници, Гусман вероятно ще трябва да прекарва по 23 часа в денонощието в единична килия с прозорец, висок около метър, през който може да вижда само небето.

"Ел Чапо" ще може да гледа телевизия в килията си, ще може да ходи на религиозна служба и да участва в образователни програми. Специални рестрикции гарантират, че затворниците не могат да упражняват влияние или да отправят заплахи извън стените на затвора. Затворниците могат да се движат само с охрана, а преброяването им се извършва поне шест пъти дневно.

Football news:

Gasperini on two penalties for Juve: They are above any rules in Italy. Did we have to cut off our hands?
Sarri Pro 2:2 with Atalanta: We played with one of the best teams in Europe right now
Pep Guardiola: Manchester City have won a place in the Champions League on the pitch. I hope that UEFA will allow us to play
Atalanta extended their unbeaten streak to 14 games and is ranked 3rd in Serie A
Ronaldo scored his 27th goal in Serie A, converting a penalty in the game against Atalanta. Immobile has 29 balls
Sterling scored 27 goals for the season and broke his record. He scored a hat-trick against Brighton
Three Atalanta players have scored 15+ goals in the Serie A season. This is the best result since 1952