Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" все още имат шанс за коалиция

Цик представи бюлетината за балотажа за президент

© Лили Тоушек

Цик представи бюлетината за балотажа за президент

Според говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева и Цветозар Томов шанс за коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" все още има, независимо че по-рано именно Матева обяви, че промени в регистрациите може да се извършват само между партии в коалиция, а не между две отделни коалиции. Томов посочи и как точно това може да се случи - ако например "Да, България", "Зелено движение" и ДСБ напуснат коалиция "Демократична България" и се присъединят като отделни политически формации към "Продължаваме промяната". Обратното също би могло да се осъществи, т.е. мандатоносителите на "Продължаваме промяната" ВОЛТ и "Средна европейска класа" да напуснат коалицията и да се присъденият към "Демократична България". Формациите имат срок до 27 август, за да решат как да се явят.


Междувременно пред "Нова телевизия" депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Ракшиев заяви, че тази вечер партията се събира на Национален съвет, за да вземе своето финално решение дали да има предизборна коалиция. Досега от формацията изчакваха данните от дълбочинната социология, която да им покаже как да действат. Във вторник бившият вицепремиер Асен Василев заяви: "Дали ще се явим заедно или поотделно няма особено значение. Резултатът и в двата случая изглежда еднакъв. Няма особено движение на гласоподаватели."


Прогнозата за броя на секциите в чужбина вижте тук


От ЦИК коментираха и казуса с т.нар. мъртви души в подписките за регистрация на партиите. Росица Матева заяви, че според нея случаят е бил преекспониран, и добави, че в почти всички подписки има покойници. По думите ѝ, щом формациите са спазили закона да представят минимум 2500 подписа на живи хора, ЦИК е длъжна да ги регистрира. "Може би е въпрос на законодателна промяна", добави тя.


Матева изрази позицията на ЦИК и във връзка с публикуваната от "Капитал" статия за това, че определянето на мандатите за 48-ия парламент отново се е осъществило на база данните от преброяване на населението преди 10 години, а новите данни ще бъдат публикувани на 3 октомври - само ден след предсрочния вот. По думите ѝ "казус за ЦИК няма", а комисията е взела решение в срока, предвиден от Изборния кодекс и според последното валидно преброяване на населението.


"Ние нямаме възможност да стъпим на други данни освен на тези от 2011 г. Ако преди 2 август Националният статистически институт беше обявил официални резултати от преброяването, ЦИК щеше да реши този въпрос въз основа на тези нови данни, но това не се случи", добави Томов.