Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Размерът на компаниите се измерва с размера на позитивния им принос

Визитка

Ваня Манова e дългогодишен ръководител на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово. През 2022 г. е избрана за член на управителния съвет на Българската финтех асoциация (БФА) и гледа на това като възможност да допринесе за позитивна промяна на всички нива на екосистемата.

Ваня Манова коментира ангажиментите на Mastercard към въглеродните емисии, политиката на включване на непредставени групи и бъдещето на планетата, която съзерцава повече снимки от Космоса вместо собствения си "заден двор".

Mastercard формулира принципите си на правене на бизнес като бизнес, основан на емпатията. Какво означава това?

- Накратко - това означава, че поставяме човека в началото, в центъра и в края на нашите продукти и решения. Забележете - не потребителя, а човека. С неговите нужди, желания, травми, проблеми и дори противоречия. Това означава и че развиваме бизнеса си, стремейки се това да е основно благодарение на иновации и инициативи, които подобряват живота и средата на хората. Това е естествено за дигиталните компании, защото те така са възникнали - като по-добри решения за ежедневния живот на хората. Допълнително при Mastercard има и още нещо - като глобална технологична инфраструктура сме длъжни да предвиждаме какво ще бъде важно след 10, 15, 20 години за всички тези хора, а и за планетата, за да почнем да го реализираме и да сме готови навреме.

Наскоро публикувахте глобалния си ESG доклад - 2021 Corporate Sustainability and Diversity, Equity, and Inclusion (DEI) report за 2021 г. Кои от световните решения имат бъдеще и в нашия регион, в нашата страна?

- Mastercard включва вече 675 млн. потребители в световната дигитална икономика, включително 25 млн. нови МСП само за последната година. Целта на компанията е до 2025 г. поне 1 млрд. хора да имат бърз, сигурен и устойчив достъп до ресурси и дигитална бизнес мобилност. Българските картодържатели и малък бизнес са част от тази екосистема, а нашите партньори - банките, финтех компаниите, търговците, правителствата, се ползват в голяма степен от нашите визионерски решения - сигурни мобилни портфейли, биометрична автентификация, бърз и лесен обмен на средства от карта в карта, лесни и мигновени плащания в градския транспорт, паркинг зоните, автоматите за self service.

Не на последно място се гордеем, че локалният ни екип е лидер в реализацията на екологични картови продукти от ново поколение - не просто от рециклиран и рециклируем материал, но обвързани с подкрепа на природни каузи. Дебитната ни карта с Банка ДСК WildLife Impact е образец точно за такъв масов продукт. Каузата, която ни обедини, е с фокус върху спасяването на хабитатите на изчезващи животински видове. Върху картата са изобразени критично застрашени животни като гривестия лемур, а срокът ѝ на изтичане съвпада с предполагаемото време, след което този вид повече няма да съществува.