Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Рекорден е трафикът както на товарни, така и на леки автомобили по "Дунав мост" при Видин

снимка: Булфото

Колоните от тирове, чакащи на излизане от страната са на километри от граничния пункт с Румъния. Затруднено е движението по околовръстния път на града, а в дните, когато е най-натоварено, се налага и автомобилите да чакат продължително за влизане и излизане от Видин.

Заради опашките по разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на граничния контролно пропускателен пункт.

Повече от денонощие чакат шофьорите на товарни автомобили, за да преминат граничния пункт с Румъния при Видин. Иван Геренски няма да успее да стигне навреме до Австрия и Германия, за където пътува.

"Ситуацията е - седим и чакаме. Три дни една граница. Няма и 12-13 километра, не можем да ги минем три дни", коментира Иван Геренски, шофьор на товарен автомобил.

Подготвен е рамков документ между България и Румъния за облекчаване на процедурите за преминаване на граничния пункт. Предвиждат се едновременни гранични проверки, разделяне на потока от тежкотоварни автомобили с регистрация в Европейския съюз и от тези, които са от други държави и увеличаване на броя на автомобилните везни за претегляне.

"Това е пътят, по който можеме да постигнем категорично облекчаване на преминаването по този гранично-пропускателен пункт и след това да можем да надградим с везните. В най-добрия случай ще можем да увеличим и трасетата и така реално капацитетът може да бъде вдигнат двойно", обясни Николай Найденов, заместник-министър на транспорта.

Все още се очаква официално становище на румънската страна по документа. Друга мярка са буферните паркинги, но те все още не се използват достатъчно от товарните автомобили.

"Паркингите... тук вече има, ама като тръгнеш да изпреварваш, работата отива на бой. Тръгваш да изпреварваш, колегата се сърди. Как да му обясниш? Той е турски гражданин, как да му обясня примерно, че трябва да отида на паркинга", казва Иван Геренски, предава БНТ.

Причина за опашките на "Дунав мост" 2 е интензивният трафик, а през последните две седмици броят и на товарните, и на на леките автомобили е рекорден.

"През последните две седмици се запазва тежкотоварния трафик. Близо 1 100 тира напускат, а влизат 1 400, но се забелязва многократно повишаване на лекотоврания трафик за денонощие два до три пъти повече от обичайното", обясни Людмил Любенов, изпълнителен директор на българо-румънско дружество "Дунав мост Видин - Калафат".

Опашките на "Дунав мост" 2 изнервят шофьорите. Някои са готови да напуснат работата си.

"Нещата трябва да се решат от високо ниво, ние не можем да ги решим тук. Трябва Румъния и България да кажат нещо в Брюксел, защото така не става. Това вреди на нашата икономика", коментира Мирчо Мирчев, шофьор на товарен автомобил, предава БНТ.

За намирането на дълготрайни решения за ускоряване на преминаването през граничните пунктове с Румъния вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще инициира среща с румънския си колега, казаха от транспортното министерство.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg