Bulgaria

"Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник"

Няма коментари.

Международната организация "Репортери без граници" осъди запора на банкови сметки и други активи, които българската комисия за конфискация на незаконно придобито имущество наложи на един от издателите на "Капитал" Иво Прокопиев и изпълнителната директорка на "Икономедиа" Галя Прокопиева.

"Репортери без граници" осъжда нарастващия политически натиск върху основната независима медийна група (в България) Икономедиа, издател на "Капитал" и "Дневник", след като лични банкови сметки и лични активи на Галя и Иво Прокопиеви бяха запорирани", се казва в официално изявление на международната организация. Според нея това се извършва от политически контролирани органи, които искат да изместят публичното внимание от случващия се в момента скандал за търговия с влияние в хазартния сектор. "Репортери без граници" смятат още, че това е в "отговор на журналистически разследвания, които разкриват неприятни истини за случаи на корупция в България".


Организацията освен това приветства решението на Европейската комисия да продължи мониторинговия механизъм за България, тъй като няма никакъв напредък в борбата с корупцията. "Натискът над независимите медии е част от същия проблем с прилагането на върховенство на закона", заявяват от "Репортери без граници".

Абонирайте се за Капитал

Повод за тази реакция е решението на КПКОНПИ от началото на тази седмица да внесе искова молба в Софийски градски съд срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, за "отнемане на незаконно придобито имущество", с цена на иска 451 476.59 лв. Това става малко по-малко от два месеца, след като комисията, оглавявана от предишния главен прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще го направи.

"За последните пет години на всеки два-три месеца срещу нас се редуват или атака от прокуратурата, или атака от КПКОНПИ срещу имуществото или физически заплахи. За разнообразие от време на време се организира вандализъм или кражби на имущество на някоя от фирмите, в които сме инвестирали", написаха тогава Галя и Иво Прокопиеви. Тяхното обяснение на случващото се беше че "в разгара на корона кризата банда самозабравили се, маскирани като защитници на държавния интерес, върлува из страната".

"По никое едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия по реда на ЗПКОНПИ, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на "Икономедиа" АД", изрично заяви комисията на Цацаров в официалното съобщение. Същият аргумент беше използван преди време и от предишния председател на комисията - подалия оставка след скандал с подозрения за незаконно придобито имущество Пламен Георгиев. Неговите изявление, че няма запор върху фирмата, която издава "Капитал" и тя може да бъде веднага продадена, бяха изтълкувани като директно предложение от властта и хората, които я контролират, че истинската причина за тази кампания е независимата позиция на медиите от групата.


Football news:

Real are ahead of Manchester United in the fight for Kamavinga. Rennes demands 80 million euros for it
Bale and Mariano Diaz missed real's two-way game as a precaution. The Welshman is overworked
Ex-coach of the Kazanka river Klyuyev can lead Dinamo St. Petersburg
Barca defender Miranda is of Interest to Borussia Gladbach, Juventus, Betis, Porto and PSV
Tataev was our best player in both games. The coach of mladá Boleslav on the own goals of Alexis
Gianni Infantino: I have Heard Interesting proposals about the salary ceiling, limiting the amount of transactions, creating a reserve Fund
Herta Darida's midfielder ran 14.65 km in the game against Borussia Dortmund. This is a Bundesliga record