Bulgaria
An article was changed on the original website

Русия не иска да внася раздори в ЕС, обяви Путин

Русия не иска да внася раздори в ЕС, обяви Путин

Русия не си поставя за цел да внася някакви раздори в Евросъюза, каза руският президент Владимир Путин в интервю за австрийската телевизионна и радиокомпания О Ер ЕФ в навечерието на своето посещение в Австрия, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Обратно, ние сме заинтересувани Евросъюзът да бъде единен и процъфтяващ, защото той е най-големият ни търговско-икономически партньор. И колкото повече проблеми има вътре в ЕС, толкова повече са рисковете и неопределеността за нас самите", допълва той.


Русия се стреми да сътрудничи в Европа само с онези политически сили, които самостоятелно искат и публично изявяват готовност да работят с Москва, посочи Путин. "Само в това трябва да търсите причината за контактите на нашите политически партии, формирования и движения с европейските, а не в желанието нещо-там да разклатим или някакси да попречим за нещо в Евросъюза. Бих искал Австрия и другите страни от ЕС да си избият тази мисъл от главата", подчерта руският президент.


Той се спря по-конкретно на тесните контакти на партия "Единна Русия" с Австрийската партия на свободата, която влиза в управляващата сега коалиция във Виена. Според него става дума изключително за политически контакти на партийно равнище, като добави, че самият той, е сред основателите на "Единна Русия", но като държавен глава сега е прекратил членството си в нея. Президентът се спря и на традиционно добрите и близки отношения между Австрия и Русия, добавяйки при това, че Виена е доверен партньор на Москва в ЕС.


Руският лидер също така отхвърли твърденията за руска намеса в избирателната кампания в САЩ и се спря по-конкретно на частната дейност на често споменавания на Запад Евгений Пригожин. "Моля ви да правите разлика между руското правителство, руската държава и отделни юридически лица. Вие казвате, че наричат господин Пригожин "готвача на Путин". Той наистина работи в сферата на гастрономията, има ресторанти в Санкт Петербург.


Но сега искам да ви попитам: сериозно ли мислите, че собственикът на ресторант, дори и ако той има способности на хакер и притежава фирма от тази сфера - аз не зная с какво се занимава той там, - че този човек може да повлияе на изборите в САЩ или в която и да е друга европейска страна? Колко ниско трябва да паднат масмедиите и политиката на Запад, ако собственикът на ресторант от Русия може да окаже влияние на изборите в САЩ", посочи Путин.

Football news:

Bellerin will pay for the mass planting of trees, despite the fact that Arsenal did not win against Leicester
Bayern claims 19-year-old left back Bara from Lyon
Jovich's friend has a coronavirus. The Real Madrid forward was isolated at home
Hazard has an ankle problem and may miss the game with Alaves
Agent Fedele: Manchester City are very close to buying Coulibaly
West ham Moyes can sign Lingard and Jones from Manchester United, if not relegated from the Premier League
Ennio Morricone's heart belonged to music and rum. The composer was asked to write the club's anthem, and Totti went to his hit