logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

С идея за поне €1 трлн. инвестиции Еврокомисията представи план за Зелена сделка

"Планът, който представям днес, ще мобилизира поне 1 трилион евро и ще покаже посоката и ще предизвика вълна от зелени инвестиции, заяви пред Европейския парламент Урсула фон дер Лайен.

© Reuters

"Планът, който представям днес, ще мобилизира поне 1 трилион евро и ще покаже посоката и ще предизвика вълна от зелени инвестиции, заяви пред Европейския парламент Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз си поставя за цел да стане до 2050 г. първото международно държавно обединение, което има неутрален ефект върху промените в климата. За това са нужни значителни инвестиции от националните публични и частни сектори и един от тях ще е представеният днес План за устойчиво инвестиране в Зелената сделка на Европа. Предназначението му е да мобилизира обществени ресурси и да стимулира включването на частни фондове чрез финансови инструменти на ЕС - в частност InvestEU - което да доведе до поне 1 трилион евро инвестиции.


Това се казва в съобщение на Европейската комисия, която подчертава, че отделни райони и икономически сектори в ЕС ще бъдат засегнати повече от други и предизвикателствата няма да са еднакви за всички. Затова се предлага и Механизъм за справедлив п реход, който да помага ,включително финансово и с практически мерки, на работниците и икономиката в тези райони.


Инвестиционният план за Зелена сделка на ЕС предвижда 3 основни измерения:


- Финансиране: мобилизиране на поне 1 трилион евро устойчиви инвестиции в следващите 10 години, по-голям, отколкото е било досега, дял от от бюджета на ЕС за действия за защитана околната среда и борба с климатичните промени, привличане на частно финансиране с ключова роля на Европейската инвестиционна банка


- Прилагане: предоставяне на стимули да започване и пренасочване на публични и частни инвестиции; в ядрото на финансовата система ще бъдат инструменти за устойчиво финансиране, включително "зелени" бюджетиране и обществени поръчки или методи за начини за улеснени процедури за държавна почощ в засегнатите региони


- Практическа подкрепа: Европейската комисия ще помага на публичните власти и подготвящите проекти за устойчиво развити в планирането, оформлението и изпълнението.


"Необходимият преход към климатично неутрална икономика ще подобри живота на хората и ще направи Европа по-конкурентноспособна, но той същотака ще изисква повече усилия от граждани, сектори и райони, зависещи повече от изкопаемите горива", коментира изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс. Според него Механизмът за справеслив преход ще помогне на първо място на тях и предложеният на този етап пакет на подкрепа е за поне 100 млрд. евро.


"Първо, ще използваме бюджета на ЕС, за да привлечем частни средства в зелени проекти из цяла европа и в подкрепа на най-цасегнатите райони и хора", допълва Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на ЕК по въпросите на икономиката, работеща за хората. "Второ, ще създадем регулаторни стимули за зелени инвестиции. Не на последно място ще помогнем на обществените власти и участниците в пазара да определят и развиват подобни проекти."


Европейският съюз не е създаден за един ден и Зелена Европа няма да се появи за една нощ, допълва Домбровскис. "Поставянето на устойчивостта в центъра на това как инвестираме изисква промяна в начина на мислене и днес правим важна крачка в тази посока."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Themes
ICO