Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ще стигнат ли дипломатическите успехи на Ердоган да спечели изборите в Турция

Реджеп Ердоган

© Reuters

Реджеп Ердоган

Поредицата от дипломатически победи на Турция в последно време спечелиха на президента Реджеп Ердоган глътка въздух от икономическите борби в Турция и могат да му осигурят стратегия за кампанията за изборите през следващата година.


Докато се подготвя за това, което се очертава да бъде най-голямото изборно предизвикателство в почти 20-годишното му управление, президентът раздухва постиженията си на световната сцена.


"Турция преминава през най-силния си период политически, военно и дипломатически", каза той пред хиляди хора, събрали се да го приветстват в Северозападна Турция през уикенда, ден след като разговаря в Крим с президента Владимир Путин.


Напредъкът в международен план контрастира с мрачната икономическа картина у дома, където инфлацията се повиши до 79%, а лирата изнемогва близо до рекордно ниски нива, където се намира от последната валутна криза през декември.


Опонентите на Ердоган смятат, че неортодоксалната му икономическа политика, включително поредицата от намаления на лихвените проценти, въпреки високата инфлация, и уволнението на трима управители на централната банка от 2019 г. насам, за нарастналия дефицит и зависимостта от външно финансиране за подкрепа на икономиката.


Ердоган обаче твърди, че резултатите от икономическата политика на правителството - приоритизиране на износа, производството и инвестициите, ще станат по-видими през първото тримесечие на изборната 2023 г.


"Незаменимият лидер"


Междувременно правителствени служители и високопоставени членове на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието представят президента като държавник, който се изправя срещу конкуренти на изборите, които далеч не отговарят на неговите международни качества.


"Независимо дали го харесвате или не, Ердоган е лидер", казва високопоставен турски служител, твърдейки, че никоя друга международна фигура няма такива контакти с най-влиятелните световни играчи. "В Турция няма лидер, който да го замени", уверява той.


Плакат на Ердоган може да бъде видян на улица в Истанбул. Негови привърженици смятат, че контактите му със световни лидери го правят незаменим за Турция.

© Reuters

Плакат на Ердоган може да бъде видян на улица в Истанбул. Негови привърженици смятат, че контактите му със световни лидери го правят незаменим за Турция.


Споразумението за подновяване на износа на зърно от Украйна през Черно море, може да облекчи недостига на зърно, който остави милиони хора уязвими на глад и повиши световните цени.


С посредничеството на ООН и Турция, то беше подписано в края на юли, но не е единственото постижение на Ердоган. Той успя да осигури отстъпки от НАТО за присъединяването на Швеция и Финландия в алианса и започна сближаване с конкурентни сили в Близкия изток.


Ердоган също успя да изтръгне обещание от президента на САЩ Джо Байдън, че ще подкрепи продажбата на изтребители F-16 за Турция, след като Вашингтон блокира Анкара да закупи по-модерни изтребители F-35 заради покупката на руско оръжие.


Изборен тест


Най-дълго управлявалият и най-силно доминиращата политическа фигура, откакто Мустафа Кемал Ататюрк основа съвременна Турция преди почти век, Ердоган е изправен пред парламентарни и президентски избори, които трябва да се проведат до юни 2023 г.


Проучване на социологическата компания "Метропол", публикувано миналата седмица показва леко покачване на подкрепата за неговата Партия на справедливостта и развитието до 33.8%, което му осигурява комфортна подкрепа. Но социологическите изследвания показват, че той изостава от опозиционните кандидати за президент.


Основните тревоги на избирателите са свързани със състоянието на икономиката и присъствието на 3.6 милиона сирийски бежанци, приветствани от Турция в началото на конфликта в Сирия, но все повече разглеждани от турците като конкуренти за работни места и услуги.


"Правителството използва външната политика като материал, за да прикрие икономическата катастрофа, в която въвлече страната, разказвайки приказки за "дипломатическа победа" у дома", казва Ердоган Топрак, депутат от основната опозиционна Републиканска народна партия и старши съветник на нейния лидер Кемал Кълъчдароглу.


Топрак смята, че дори на дипломатическия фронт Ердоган прави отстъпки, които "накърняват достойнството на страната ни и я дърпат към слабост".


Стари приятели в региона


За последния месец Ердоган се срещна два пъти с Владимир Путин - единственият държавен глава на членка на НАТО, успял да обсъди световните дела с руския президент.

© Reuters

За последния месец Ердоган се срещна два пъти с Владимир Путин - единственият държавен глава на членка на НАТО, успял да обсъди световните дела с руския президент.


Ердоган, който оцеля след масовите антиправителствени протести през 2013 г. и опита за преврат през 2016 г., се опита да възстанови обтегнатите връзки с други близкоизточни сили, отчасти с надеждата да привлече крайно необходимите чуждестранни средства за подкрепа на икономиката.


Обединените арабски емирства, съперник на Турция в гражданската война в Либия и в спора в Персийския залив за Катар, се присъединиха към Китай, Катар и Южна Корея в сделки за валутен суап с Анкара на обща стойност 28 милиарда долара. Турция се надява на сделка и със Саудитска Арабия и предприе стъпки за подобряване на отношенията с Египет и Израел.


"Избирателите са наясно с ползите от дипломацията. Понякога те ще се оплакват от икономиката или от бежанците, но ще гласуват за Ердоган за продължаване на ефективна Турция", казва служител на Партията на справедливостта и развитието.


Ключът към дипломацията на Ердоган в Близкия изток и извън него е това, което той нарече "съвместно разбирателство, основано на взаимно доверие и уважение" с Путин - връзка, която предизвиква нарастваща загриженост сред партньорите на Турция в НАТО, откакто Русия нахлу в Украйна.


Турция се опитва да балансира, като от една страна критикува руското нахлуване, а от друга предоставя на Украйна оръжия, като същевременно отказва да се присъедини към Запада в налагането на санкции на Русия. Според Анкара именно тази позиция е допринесла усилията си за посредничество да пожънат резултати.


"Като осигурихме отварянето на зърнения коридор, ние отново потвърдихме ключовата роля на Турция в решаването на глобалните проблеми", каза Ердоган в събота.