Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Шефката на кабинета на енергийния министър - приятел на Русия и фен на Путин

Любомира Ганчева отива при служебния министър на енергетиката от администрацията на Румен Радев, където е секретар по икономическата и енергийна политика

Любомира Ганчева като наблюдател на референдума за промяна на руската конституция в Крим
Любомира Ганчева като наблюдател на референдума за промяна на руската конституция в Крим

Любомира Ганчева като наблюдател на референдума за промяна на руската конституция в Крим    ©  сайт на АБВ

Любомира Ганчева като наблюдател на референдума за промяна на руската конституция в Крим    ©  сайт на АБВ

"При гласуването на промени в Конституцията, в Крим цари празнична атмосфера и хората отиват да направят своя избор с усмивка". Годината е 2020 и Русия "гласува" да узакони вечното управление на Путин. Тези думи са на Любомира Ганчева - тогава тя е заместник-председател на АБВ, после става секретар на президента по икономическата политика, а сега е началник на политическия кабинет на новия служебен министър на енергетиката Росен Христов. И в качеството си на такъв ще има решаваща роля за енергийната политика на страната.

Това не е първото ѝ посещение в окупирания от Русия украински полуостров. Както самата тя казва, пред руските медии всяко пътуване забелязва "все повече и повече положителни промени на полуострова".

"В България ще има избори за Европейски парламент (ЕП) и аз съм уверена, че представителите на "Коалиция за България", част от която е АБВ, ще имаме представители там и те ще се противопоставят на санкциите срещу Русия". Това са думи от предишното ѝ посещение, вероятно през 2019 г.

Към онзи момент Ганчева е зам.-председател на проруската партия АБВ с лидер Румен Петков, който открито защитава интересите на Русия в България, и е кандидат за депутат в ЕП за евроизборите през 2019 г. Обещанието й е направено на неслучайно място - по време на Ялтенския международен икономически форум в Крим, който се провежда ежегодно след руската анексия на полуострова през 2014 г. и с подкрепата на администрацията на президента на Руската федерация Владимир Путин. В съобщенията за присъствието на Ганчева на форума пък изрично се подчертава, че тя е в Крим по покана на назначения от Путин за губернатор на Крим Сергей Аксьонов.

Заедно с нея е група депутати от различни европейски държави, включително Германия. Един от тях е Гюнар Линдеман - отявлен защитник на руските позиции и лично на Путин. Той също често посещава Крим, както и другите окупирани тогава територии в Донецк и Луганск. След отравянето на руския политик Алексей Навални, германският депутат заяви, че отдавна са известни неговите връзи със "Сорос и клана Клинтън-Обама" и че всичко това е "пропаганда срещу руското правителство".

Кримската връзка

Любомира Ганчева заедно с немсия депутат Гюнар Линдеман, който е отявлен фен на Путин, по време на референдума в Крим

Любомира Ганчева заедно с немсия депутат Гюнар Линдеман, който е отявлен фен на Путин, по време на референдума в Крим

Фотограф: фейсбук

Изказванията на Ганчева в подкрепа на официалната руска позиция не са само пред медиите в Крим. Пред БНР тя нарича референдума "урок по демократичност и организираност" и "златен стандарт за организация" на вота. "Имаше усещане за празник в гражданите на Кримската република. Те знаят каква е силата на техния глас и как референдумът може да промени техния живот. Имаше балони, музика, танци", казва тя пред националното радио. Официалната позиция на Европейския съюз за референдума тогава съдържа призив за сериозно разследване на всички твърдения за "нередности, включително принуда за гласуване, гласуване с много повече от една бюлетина, нарушаване тайната на вота и полицейско насилие срещу независими журналисти и наблюдатели".

Коя е Ганчева

39-годишната Ганчева е завършила Английската гимназия в Пловдив, бакалавър е по макроикономика от ПУ "Паисий Хилендарски" и магистър по енергийни пазари и услуги от СУ "Св.Климент Охридски". Била е член на управителния съвет на най-старата козметична компания с страната "Ален мак". От 2018 г. е зам.- председател на партия АБВ. Освен кандидат за евродепутат е била и кандидат за кмет на формацията на Румен Петков в Пловдив на местните избори през 2019 г. На вота обаче печели скромните 307 гласа. Малко след това обаче попада в администрацията на президента Румен Радев, а сега вече и по високите етажи на властта като началник на кабинета на новия служебен министър. Постът е важен, защото през началника на кабинета преминават всички документи, които стигат до министъра, както и хората, които имат достъп до него.

"Капитал" се опита да се свърже с Ганчева, за да я попита за мнението й за войната в Украйна, както и дали проруската линия на партията й, ще се отрази на решенията, които ще взема като началник на кабинета на енергийния министър. Както и дали трябва да се възстановят газовите доставки от "Газпром" и дали трябва да се подпише нов договор с руското държавно дружество. До публикуването на текста обаче, тя не върна обаждане.

В свой статус на страницата си във фейсбук от 2 юли обаче Ганчева отправя остри критики към правителството на Кирил Петков за политиката му в областта на енергетиката. Тя обвинява предишния кабинет, че е "заменил една енергийна зависимост с друга", че новите количества природен газ се закупуват "напълно непрозрачно и липсва информация за контрагенти и условия на доставките".

Ганчева смята и, че "има влошаване на финансовото състояние на държавните енергийни компании". "Но няма да се уморя да повтарям, че диверсификацията е успешна, ако води до намаляване на крайните цени за бита и бизнеса. Близо три месеца след като кабинетът с апломб обяви, че се прекратява дългосрочния договор за доставка на природен газ с "Газпром експорт" все още липсва нов такъв с друг доставчик за същите обеми, но по далеч по-ниски цени.", завършва тя.

Фен на Путин

'Ганчева одобрява и политиката на руския президент Владимир Путин. На интернет страницата на партията й АБВ има публикуван неин анализ на една от пресконференциите на Путин, които той дава ежегодно. В анализа си за тази от 2020 г., озаглавен: "Пример за лидерство", тя подробно прави разбор на отговорите на руския президент на журналистическите въпроси. "Путин показа на своя народ, че е до тях и в най-тежките моменти. Словото на руския президент звучеше спокойно, убедително и най-вече успокоително и будещо доверие. Създаде се усещане за управление на кризата и реален план за действие.", са част от изводите й в анализа на казаното от Путин.

Енергетиката

Подобно на лидера на АБВ Румен Петков и заместничката му е привърженичка на строителството на АЕЦ "Белене". В свои изявления тя твърди, че ако проектът за втора атомна централа не се състои, България "рискува енергийната си независимост". Двамата нееднократно отправяха упреци към правителството на ГЕРБ за "забавянето на строежа" на "Турски поток", въпреки че на фона на започнатия доста години преди това интерконектор с Гърция, газопроводът от Турция за Сърбия беше построен от третото правителство на Борисов бързо - само за година.

"Ако става въпрос за България в частност сектор "Природен газ" миналата година постигнахме една диверсификация да купуваме същия руски газ през Турция, но на по-висока цена. Ето това е един просто учебникарски пример за начин, по който не трябва да се диверсифицира или не трябва да се намира нов източник на енергия, когато цената е по-висока. Аз съм силно против търсенето на всяка цена на различен източник. Един пример - втечненият природен газ, който беше закупен миналата година от "Булгаргаз" на цена, която след понижаването на цената с дългосрочния договор с "Газпром експорт" на цена, която е много по-висока. От такава диверсификация, нямаме нужда.", казва тя пред телевизия "Европа" през 2020 г.

Изявлението й обаче е манипулативно, тъй като по времето на самите сделки през 2019-а втечнения газ беше много по-евтин от този, който ни доставяше "Газпром". В края на 2020 г. ситуацията беше същата, тъй като борсовата цена на газа се понижи много заради коронавируса, но таз по договора ни с руснаците остана значително по-висока.