Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Слави Трифонов изтеглил хората си от властта, за да извади Петков и Василев далеч от нея

Слави Трифонов,стоп кадър от фейсбук страница

© Дневник

Слави Трифонов,стоп кадър от фейсбук страница

Премиерът Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев от "Продължаваме промяната" не стават да се занимават с управление на държава. Нрябва да стоят максимално далеч от властта и максимално дълго време". Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за радио "Дарик". То беше излъчвано наживо от партийната телевизия "Седем осми" и в социалните мрежи и продължи час и половина.


Той подчерта, че по време на протестите срещу управлението на ГЕРБ "Има такъв народ" се е обявявала против авторитаризма, но проблемът е, че "Продължаваме промяната" приличат на тях като поведение, виждам го отвътре и затова взимам подобно решение"


Интервюто, широко рекламирано вчера, беше очаквано с интерес, защото това щеше да е първата възможност поне от началото на годината, в която Трифонов допуска възможността да му бъдат зададени въпроси. Особено след като във видеоизявление в сряда изтегли министрите си от кабинета. В днешният продължителен разговор обаче предимно повтори своите тези, говори надълго как се формира моралът и кой и кога има право да дава морални оценки, за състоянието на журналистиката и за качествата на интервюиращия.


На няколко пъти Трифонов подчерта, че основната причина да напусне коалицията е неговата информация, че премиерът води двойнствена политика по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония. У дома твърдял, че не прави отстъпки, а на срещи в чужбина се отклонявал от българската позиция.


Извънредна новина

Най-важните новини в момента, в който се случват - директно в имейла Ви.

В хода на интервюто Трифонов показа, че емоционално се отнася към темата, свърза я с музиката и на няколко пъти повиши тон. Към края на разговора дори се провикна театрално. В коментар на интервюиращия, че сега заради "Има такъв народ" няма да има правителство, Трифонов извика: "Заради Македонияяя, Македонияяя, не заради "Има такъв народ", а защото не се спазва коалиционното споразумение и защото държавата не се управлява добре във финансов аспект.


Друг момент, в който си позволи да избухне, беше темата за отношението на депутатите от "Има такъв народ" към разкритите корупционни схеми на граничния пункт "Капитан Андреево". Представители на групата му се солидаризираха с ГЕРБ да искат оставката на изпълнителния директор на агенцията за безопасност на храните, разкрил схемите. Този факт даде основание за коментари в медиите и социалните мрежи, че прекъснатият канал за обогатяване е скритата причина ИТН да дестабилизира управлението.


Трифонов на няколко пъти повтори, че не е запознат с нищо около схемите на пункта, защото контролът на границата не е в ресора на неговите министри.


"Аз какво общо имам с "Капитан Андреево?!? Приличам ли ти на граничар?!?"


- загуби за момент въздържаност той, преминавайки на "ти", но малко по-късно се извини.


Партийният лидер нарече "абсолютна тъпотия" версията, че казусът "Капитан Андреево" събаря правителството. "Тези неща не са ми ясни, нито имам някакви митничари на разположение, нито имам общо с "Гранична полиция" и Министерството на финансите". Добави, че "всичко, което е незаконно и вреди на държавата, трябва да бъде регулирано, а хората, които го правят, да бъдат вкарани в затвора." Обясни реакцията на депутатите си с това, че просто са се възмущавали от появилите се дълги опашки на пункта след като частната фирма, подозирана в източване на държавни пари, е била спряна да работи.


Трифонов отхвърли общи политики с ДПС и поясни, че се е виждал с почетния председател Ахмед Доган преди повече от 15-16 години. Потвърди, че поддържа приятелски отношения с бившия общински съветник на ГЕРБ Орлин Алексиев, наречен преди дни "реалния кукловод на ИТН" от енергийния експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев. "Мой приятел е, да, познаваме се от 20 г. Нямам представа с какво се занимава, беше в ГЕРБ, но една от причините за приятелството е, че не си говорим за политика" каза Трифонов. "Познавам различни хора - от обикновен човек от Чипровци до Михаил Горбачов, Лех Валенса, Карл Люис, Брад Пит.. Какво да направя?! Такъв ми бил живота".


По-късно в интервюто обобщи:


"Нямам нищо общо с никакви Капъкулета, ДПС-та".


След като обвини лидерите на "Продължаваме промяната" в авторитаризъм и лъжа, каза, че самият той се е посъветвал със сценаристите си и депутатите от групата за намерението си да излязат от властта. Всички се съгласили и даже се коментирало, че закъснял.


Трифонов вдигна завесата и около личния си разрив с Петков. Спрял да му вдига телефона след като премиерът настоял "Има такъв народ" да оттегли кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ и го нарекъл "леке".


Трифонов каза добри думи и за юриста Петър Илиев, когото беше номинирал миналата година за силов вицепремиер, но се принуди да го оттегли след като се разбра, че е плагиатствал в научен труд. Запознали се, след като му се наложила консултация звъннал в Катедрата по конституционно право в университета и телефона вдигнал Илиев. "Кампанията против Илиев беше унищожителна, тя му смаза живота. Нямам представа от работата, която е написал. Излезе някаква морална комисия и го унищожиха".


За доскорошните си коалиционни партньори каза: "Държаха се унизително, пренебрежително, по начин, който изключва възможността да бъдем партньори. човек който те гледа в очите казва едно а прави друго е лъжец".


Цялото интервю гледайте във видеото тук.