Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Служебната власт ревизира и COVID плана, всяка седмица експерти ще решават за мерките

Служебната власт ревизира и COVID плана, всяка седмица експерти ще решават за мерките

© Лили Тоушек

Служебната власт ще ревизира политиката на "правителството Петков" и в здравната сфера. Това стана известно от пресконференция на министър д-р Асен Меджидиев, който представи екипа си. Той информира, че се прави промяна на плана за действие спрямо епидемията от COVID-19, който беше разработен от предишната власт.


"Със сигурност няма да тръгна да правя големите реформи в здравеопазването, тъй като хоризонтът на това служебно правителство е кратък, и не са това целите", обясни Меджидиев.


След това представи накратко целите си:

  • Справяне с COVID ситуацията. Подготовка на здравна система, ако се наложи в следващите месеци да се поеме по-тежка вълна. Посочи, че са подсигурени достатъчно интензивни легла, безплатни антигенни тестове, водени са разговори с финансовия министър следващата седмица ще има още пари за защитни облекла, както и допълнително финансиране за извършващите ваксинация.
  • Осъвременяване на механизма за остойностяване на лекарски и сестрински труд. Ще се изготвя наредба.
  • Подобряване на превенцията и профилактика в областта на детско здравопазване.
  • Продължаване на проектите от Плана за възстановяване и развитие.

Как ще се взимат COVID решенията


Според Меджидиев в наследения национален COVID план е записано, че заповедите за противоепидемичните мерки трябва да се издават от министъра, но практиката е била всеки директор на Регионална здравена инспекция да издава заповед за съответната област.


Понастоящем се разработва промяна в плана с цел министърът да носи отговорност, както и участие на експертен съвет във взимането на решения.


Съветът ще заседава всеки вторник, като заповедите на министъра ще се издават след негови решения. Бе съобщено, че в съвета са главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, епидемиологът проф. Радка Аргирова, проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, д-р Данчо Пенчев, директор на столичното РЗИ.


"Всеки вторник следобед експертният съвет обсъжда актуалните данни за заболеваемост, положителност на тестовете, натоварване на болнични системи и се взима съответното решение. Целта е безопасност и да няма мегамерки, които не са нужни. Стараем се обществото да бъде максимално разтоварено", каза Меджидиев.


Какво гласи настоящата заповед - четете тук.


В съвета вече е коментирано намаляване на периода на изолация за заболелите, която понастоящем е 10 дни. Идеята е след петия или седмия ден да се прави антигенен тест, който, ако е отрицателен, да освобождава от изолацията.


"Единственото, което ни спира, е ниското ниво на ваксинация на населението - малко над 30%. Страните, които го прилагат, са с над 80% ваксинационно покритие", посочи Меджидиев. Като мотивация за евентуален съкратен срок, посочи, че при сегашната мутация протичането е много по-различно от различните вълни.


Заместник-министърът д-р Александър Златанов, който е оглавил и Надзорния съвет на НЗОК, посочи, че през следващата седмица касата ще реши личните лекари да назначават с електронно направление безплатно тестване за COVID-19 с антигенни тестове. Налични са над 900 хил. теста, като по думите му тестване може да се прави във всяко РЗИ, а ще бъдат върнати и мобилните групи в 17 области на страната.


"Последните 3-4 седмици, особено последните 2, има увеличаване на броя хора, които се ваксинират. Ще вземем решение временните имунизационни кабинети да могат да работят отново. Към момента на плащане от НЗОК за направени имунизации имат право само общопрактикуващите лекари, ще бъдат включени болници и РЗИ-та. Бил е запушен процесът. Очакваме по-висока ваксинационна активност. Няма да залагаме на тежка кампания, а на откровена кампания. Осъществяваме строк контрол по спазване на хладилната верига и да не се прилагат негодни ваксини", каза Златанов.


Предстои и среща с представители на Министерството на образованието, на която да се обсъди началото на учебната година - какви мерки ще бъдат взети, какво ще е тестването.


"Ще бъде направено както трябва да бъде, няма да бъде както досега", заяви министър Меджидиев.