Bulgaria

СЗО: При 30% ваксинирани в Европа нови COVID вълни са неизбежни

Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.

ЕС настоява за нова мисия, която да търси произхода на SARS-CoV-2

Европейският съюз настоява за ново разследване на произхода на пандемията от COVID-19, идентифицирана за първи път в централен Китай, на фона на критиките към мисията на Световната здравна организация, организирана съвместно с китайски учени.

Проучването на СЗО през януари и февруари е "недостатъчно и неубедително", се казва в изявление на американската мисия към ООН в Женева, разпространено миналия месец,с което се призовава за "провеждането на навременна, прозрачна и основаваща се на доказателства втора мисия", включително в Китай.


"Разследващите се нуждаят от пълен достъп до всичко, което е необходимо, за да се намери наистина източникът на тази пандемия," заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел, посветена на предстоящата през уикенда среща на върха на Г-7.


Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел каза: "Светът има право да знае точно какво се е случило, за да може да научи уроците."


Проект на текст, който ще бъде одобрен след разговорите ЕС-САЩ. идната седмица в Брюксел, се казва: "Ние призоваваме за напредък в прозрачно, основано на факти и ръководено от експерти второ изследване на СЗО за произхода на COVID-19, което да се извърши е без външна намеса."


Президентът на САЩ Джо Байдън заяви през май, че американските разузнавателни агенции изучават възможността вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, да се е появил в резултат на авария в лаборатория в Китай, припомня Ройтерс.


Първата мисия на СЗО приключи с предположение, че вирусът вероятно е бил предаден от прилепи на хора чрез друго животно и че лабораторен инцидент е малко вероятен.


Дипломати от ЕС заявиха пред Ройтерс, че подкрепата на ЕС за ново проучване е предимно символична, тъй като блокът няма да участва пряко.

СЗО: При 30% ваксинирани в Европа нови COVID вълни са неизбежни

Световната здравна организация призова в четвъртък европейците да пътуват отговорно през летния ваканционен сезон и предупреди, че континентът "в никакъв случай не е вън от опасност" в битката срещу COVID-19 въпреки спада на инфекциите през последните седмици.

"С увеличаване на събиранията, по-голямата мобилност на населението и с наближаващите големи фестивали и спортни прояви, СЗО Европа призовава за повишено внимание", каза европейският ръководител на здравната агенция на ООН Ханс Клуге.


"Ако решите да пътувате, правете го отговорно. Бъдете наясно с рисковете. Използвайте здравия разум и не застрашавайте трудно спечелените победи", каза Клуге.


През последните два месеца новите случаи на COVID-19, смъртните случаи и хоспитализациите са намалели, което накара 36 от 53 държави в региона да започнат да облекчават ограниченията.


Броят на съобщените инфекции с COVID-19 през миналата седмица достигна 368 хил., една пета от седмичните случаи, регистрирани по време на пика.


Клуге заяви, че така нареченият вариант Delta, който за първи път е идентифициран в Индия, е обезпокоителен, тъй като е по-заразен, много от уязвимите групи на възраст над 60 г. остават незащитени, тъй като не са ваксинирани.


Държавите трябва да се поучат от втората вълна след спада на случаите миналото лято. Тъй като само 30% от жителите в 53-те държави на европейския континент са получили първата си доза ваксини, това няма да е достатъчно, за да се предотврати нова вълна от вируса, предупреди той.


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

ЕС може да се откаже от 100 млн. дози "Джонсън и "Джонсън"

ЕС може да не използва възможността за закупуване на допълнителни 100 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson), съобщи Ройтерс.

Според агенцията доверието към единствената еднодозова ваксина, която първоначално се смяташе за решаваща за ускоряването на ваксинационните кампании в Европа, спада заради проблеми с доставките и опасения заради редки тромбози.


Като част от първоначалната поръчка "Джонсън и Джонсън" се ангажира да достави 55 млн. дози на ЕС до края на юни, но до момента е изпратила само около 12 млн.


Две партиди, произведени в САЩ, с милиони ваксини са задържани в продължение на седмици, докато Европейската агенция по лекарствата оценява тяхната безопасност след случаи на замърсявания във фабрика, управлявана от подизпълнителя на компанията в Балтимор "Емерджент" (Emergent).


"Джонсън и Джонсън спряха за кратко доставките до ЕС през април заради много редки, но сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци.


ЕС има договор с американската компания за поръчка на 200 млн. дози от ваксината и имаше възможност да закупи допълнително още толкова. Крайният срок за заявяване на останалите 100 млн. дози изтича в края на юни, но все още не е взето решение дали да се използва, казват източниците на Ройтерс.


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

САЩ ще купят 500 млн. дози ваксини за бедните страни

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да закупи и да дари 500 млн. дози от коронавирусната ваксина на "Бионтех"/"Пфайзер" на повече от 90 държави, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Съобщението за дарението на ваксина - най-голямото досега от една държава, идва в навечерието на срещата на Г-7. ЕС вече обяви, че до края на годината ще дари 100 млн. дои ваксини.


Американският производител на лекарства Pfizer и неговият германски партньор BioNTech ще осигурят 200 млн. дози през 2021 г. и 300 млн. през първата половина на 2022 г., които след това САЩ ще разпределят в 92 държави с по-ниски доходи и Африканския съюз.


САЩ вече обещаха да дарят около 80 млн. дози до края на юни, както и 2 млрд. долара за програмата на СЗО за осигуряване на ваксини за развиващите се страни COVAX.


Съобщението на Байдън идва на фона на нарастващия натиск към Вашингтон, където вече са ваксинирали с една доза 64% от пълнолетното население, да заделят от собствените си количества на други държави, които отчаяно търсят ваксини.


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

"Фейсбук" удължава дистанционната работа на служителите си

"Фейсбук" (Facebook) съобщи, че служителите му ще имат възможността да работят от вкъщи дълго време, включително и в чужбина, предаде Франс прес.

Решението се различава от позицията на "Епъл" (Apple), която се опитва да върне персонала в Купертино.


От 15 юни служителите на "Фейсбук", които могат да изпълняват задълженията си извън офисите, ще имат възможност да поискат удължаване на дистанционната работа.


Главният изпълнителен директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг е изчислил, че половината от персонала на платформата може да работи дистанционно 10 г.


Компаниите от Силициевата долина бяха сред първите в САЩ, които затвориха офисите си в началото на пандемията. Служителите на "Туитър" (Twitter) получиха възможност да работят от вкъщи за неопределено време.


"Гугъл" (Google) и "Майкрософт" (Microsoft) също залагат на хибридни системи. "Епъл" би искал служителите му да се върнат на работа поне три дни седмично от есента, но част от служителите смятат, че такава стъпка ще е прибързана. /БТА

Европарламентът призова за отнемане на патентите за ваксините срещу COVID-19

Европейският парламент призова за временно премахване на патентите за ваксините срещу COVID-19, за да се ускори разпространението им по света. За позицията гласуваха 355 депутати , 263 бяха "против" и 71 се въздържаха.

Предлага се да започнат преговори със Световната търговска организация. Според ЕП най-важно е доброволното лицензиране (когато носителят на правата решава на кого и как да преотстъпи патента) и предаването на технологии към държави, които произвеждат ваксини. Евродепутатите настояват ЕС бързо да премахне пречките пред износа на ваксини, а САЩ и Великобритания да свалят забраната за износ на ваксини и суровини за тяхното производство.


Европарламентът пресмята, че за ваксинирането на 70% от световното население са необходими 11 млрд. дози. Досега са поставени 1.6 млрд. дози, от които едва 0.3 на сто - в 29-те най-бедни държави.


Европейската комисия обаче вече внесе от името на ЕС предложение в СТО, според което и сега има достатъчно начини производителите на ваксини да предоставят ноу-хау на партньори и акцентира, че от първостепенно значение са премахването на търговските пречки и увеличаване на производствения капацитет.

50% от европейското население е имунизирано срещу COVID-19, в България - 15%

Повече от половината европейски граждани вече са получили поне по една доза ваксина срещу COVID-19, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в навечерието на срещата на върха на Г-7, която ще обсъжда и осигуряването на ваксини за по-бедните страни.

100 млн. души са със завършен ваксинационен цикъл.


По данни на европейската здравна агенция ECDC 49.8% от европейските граждани са получили първата доза ваксина, а 25.7% са с две.


България запазва последното си място по ваксинации в ЕС, като се отдалечава още повече от останалите държави. 14.7 на сто от българските граждани имат по една доза ваксина, а на 11.2% са поставени две.


За сравнение Латвия, която е предпоследна в ЕС е ваксинирала напълно 15.7% от гражданите си и е поставила по една доза на 29.2%.


Най-голям обхват ваксинационната кампания е постигнала в Малта, където напълно ваксинирани са 49.7% от населението, а 65.8% са с първа доза. Унгария бързо се доближава до първата в Европа с 47.2% напълно ваксинирани и 59.2% с една поставена доза.


Румъния има една трета от гражданите си с първа доза, а всеки четвърти е с поставени две. В Гърция срещу
COVID-19 вече са имунизирани 26% от населението, 44.7% са с първа доза.


ЕС си постава за цел да ваксинира до края на юли 70% от възрастното си население.


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

6148 души умряха от COVID-19 за ден в Индия

Индия отбеляза световен рекорд по брой на смъртни случаи от ковид за един ден - 6148, предаде Ройтерс. Това стана, след като източният щат Бихар, един от най-бедните индийски щати, коригира данните си, като добави починалите у дома или в частни болници.

Предишният тъжен рекорд беше в САЩ, където на 12 февруари бяха регистрираха 5444 смъртни случая от COVID-19 овид за един ден.


През последните 24 часа в Индия бяха регистрирани 94 052 нови случая на заразяване с коронавирус, с които общият им брой стигна 29.2 милиона.


Общият брой на смъртните случаи е 359 676, съобщи индийското здравно министерство.


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

Пакистан ваксинира задължително работещите

Пакистан направи ваксинирането срещу коронавирус задължително за всички работници и служители в държавния и частния сектор, предаде ДПА.

Решението на Националния команден и оперативен център цели до края на годината да бъдат ваксинирани 70 млн. души.


"Всички служители в държавния сектор ще трябва да бъдат ваксинирани до 30 юни", се посочва в изявление на центъра, без да се определя краен срок за частния сектор.


Пакистан има направени вече 10 млн. дози ваксини срещу COVID-19.


"Колкото повече хора ваксинираме, толкова ще сме по-защитени", каза финансовият министър Асад Умар.


Пакистан, с население 220 млн. души, стартира ваксинационна кампания през февруари, като първоначално се изправи пред недоверие от страна на гражданите и недостатъчни доставки на ваксини, но миналия месец започна масова имунизация.


Близо 300 000 души се записват за ваксинация всеки ден, каза Умар.


Междувременно спадът на новите случаи на коронавирус окуражи властите да предприемат допълнително облекчаване на епидемиологичните мерки, позволявайки офисите на работят на пълен капацитет и вдигайки забраната междуградският обществен транспорт да работи два дни седмично.


През последните 24 часа Пакистан регистрира 1118 новозаразени, с което общият им брой достигна 936 131. Починалите от COVID-19 са 21 453. /БТА


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

Тревожно увеличаване на инфекциите в Лисабон

Португалското власти обявиха, че ще забавят процеса на смекчаване на противоедимичните мерки в столицата Лисабон и в още три области - Брага, Вале де Камбра и Одемира, заради обезпокояващо увеличаване на новозаразените, предаде Франс прес.

В тях дистанционната работа остава задължителна, където е възможно, до 27 юни. Ресторантите ще приключват работа в 22.30 ч., докато в останалата част на страната те ще работят до 1 ч след полунощ.


В другите части на страната, където броят на новозаразените не буди безпокойство, се удължава работното време за редица обекти и дейности, връща се публиката в спортните зали и обекти, но при намален капацитет.


Правителството на Португалия обяви, че тестовете за COVID-19 ще са задължителни за фирмите с над 150 служители и за прояви с повече хора, като например спортни, културни и семейни срещи.


Баровете и дискотеките остават затворени до края на август./БТА

Украйна остава в локдаун и през лятото

Украйна ще предложи на правителството да остави в сила локдауна през лятото въпреки спада в броя на новозаразените с COVID-19, съобщи здравният министър Виктор Ляшко, цитиран от "Ройтерс".

Във бяха регистрирани нови 1385 случая с коронавирус и 77 починали. Разпространението на инфекцията намалява от 8 седмици.


"Въпреки подобряването на положението не бива да забравяме, че COVID-19 не е преодолян", каза Ляшко на правителствено заседание, предавано по телевизията.


По думите му нито една европейска страна, в която се е подобрила ситуацията с инфекциите и ваксинацията, не е отменила изцяло ограничителните мерки. Министърът не уточни кога правителството ще реши да удължи действието на локдауна в страната, която е сред най-тежко засегнатите в Европа от пандемията.


Досега в 41-милионната Украйна са установени около 2.22 млн. заразени с коронавируса, от които 51 410 са починали. /БТА

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it