Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Теменужка Петкова за газа: Има сериозни аномалии в поведението на правителството на Кирил Петков

Снимка: Булфото

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова коментира газовата криза.

"По отношение на природния газ има сериозни аномалии в поведението на правителството на Кирил Петков, тъй като от кабинета побързаха да прекратят доставките по договора с "Газпром Експорт" и не направиха необходимото да заместят тези доставки", каза в студиото на "Денят започва" тя.

По думите ѝ проектът за газовата връзка с Гърция не е от 12 години.

"Самото строителство е започнало от октомври 2019 година. Договорът е предвиждал строежът да приключи април 2021. С оглед на пандемията срокът беше удължен до 31 декември 2021 година", подчерта Теменужка Петкова.

Според нея е било необходимо да бъде стартиран международен търг на база на който да бъдат осигурени необходимите количества природен газ за страната.

"Кабинетът на Петков побърза да включи посредници, които ни доставят отново руски газ на 30% по-висока цена. Не след дълго време компетентните органи ще се занимаят с това защо "Булгаргаз" преотстъпи своите права, задължения и възможности да осигури природен газ за България на посредници по веригата, които да оскъпят доставките на газ за страната ни", допълни Теменужка Петкова.

По думите ѝ правителството на Петков е платило колосална сума на адвокатска кантора, която да води преговорите с "Газпром Експорт" и това също трябва да бъде обект на анализ в бъдеще.

"Ще бъде интересно какви съвети е дала тази кантора, как са вървели преговорите, какво е било точно неразбирателството между "Газпром" и българското правителство. Защото кабинетът беше яростен защитник на "Лукойл", когато искаше от Европейската комисия дерогация за руския петрол, но когато стана дума "Булгаргаз" да достави директно природен газ за българския пазар правителството беше много либерално", каза още Теменужка Петкова.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg