Bulgaria

Тръмп е некомпетентен за поста, обяви бившият му съветник

Тръмп е некомпетентен за поста, обяви бившият му съветник

© Reuters

Не мисля, че той е подходящ за поста. Не смятам, че е компетентен да изпълнява тази работа."


Това заяви за Доналд Тръмп бившият президентски съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън в интервю за ABC News. Думите му идват след публикуването в три водещи американски издания на откъси от негова книга, която трябва да излезе следващата седмица, но Белият дом се опитва да спре със съдебно решение.


Отдавна известен като "ястреб" по външнополитическите си убеждения, Болтън е включил изключително остри критики срещу американския президент. В книгата си той твърди, че познанията му за света за опасно малко и че мотивите зад много от инициативите му са единствено за лична реклама и изгода.


Заради различия с Тръмп той напусна през септември, а сега президентът го нарича лъжец и тъпак.


Министерството на правосъдието (в което е и прокуратурата) твърди, че в текста има рискове за националната сигурност. Издателят Simon & Schuster ги отхвърля и казва, че вече е разпратил из страната хиляди бройки.


В мемоарите си Болтън цитира много разговори, на които Тръмп демонстрирал "фундаментално неприемливо поведение, което подкопава всякаква легитимност на президентството му".


"Наистина не успях да установя никакъв водещ принцип освен това, че всяко нещо трябва да е добро за преизбирането на Доналд Тръмп", допълва той пред АВС.


Според него едни от най-тревожните изказвания на Тръмп срещу медиите са били направени на среща през 2019 г. в щата Ню Джърси. На нея президентът казал, че журналист, който отказва да разкрие източниците си, трябва да бъде вкаран в затвора и "трябва да го екзекутират".


Но Болтън днес е критикуван от много журналисти за това, че е запазил нещата, които изброява, за книгата си, а не е напуснал навреме и не е разкрил потенциално незаконни действия и изказвания на президента.

Football news:

Zidane on La Liga: there are six finals Left. We are fine, but it doesn't mean anything
The drunk at the party in honor of the transition to Barca was crying with happiness on his father's shoulder
Christophe Dugarry: Messi really could have given Griezmann more passes. Antoine lost confidence
Sane passed a medical for Bayern and went to meet with the club's management
Neuer - in goal, Hakimi and Davies burn out the flanks, in front-Sancho, Muller and Lewandowski. Collected Dreamtime Bundesliga-19/20
Casillas is almost not on the video in honor of Spain's victory at Euro 2012. Perhaps this is due to his promotion to the post of President of the FFI
Setien's future in Barca is under threat. The players don't support it