Bulgaria

В България и другаде: какви трикове използват измамниците на пътя

В сезона на летните отпуски милиони туристи се отправят с автомобилите си на път из Европа. Българите особено обичат да пътуват до Гърция, германците - до Австрия, Франция и Италия. Но по магистралите и шосетата дебнат и много опасности, а непредпазливите автотуристи могат да станат жертва на какви ли не измами и трикове, пише "Дойче веле".

Внимание: измамници на пътя

В България, Унгария, Сърбия, Хърватия и Словения измамници припечелват на гърба на германски автотуристи, съобщава германският автомобилен клуб ADAC. Според тази много голяма и влиятелна организация, измамниците се представяли като местни подизпълнители на ADAC за оказване на пътна помощ. Автомобилите им, боядисани в специфичния жълт цвят на клуба и обозначени с логото му и с надпис „По поръчение на ADAC", се притичали „на помощ" на закъсали германски автомобилисти. Обикновено им взимали големи суми за изтегляне до сервиз, където се извършвали съвършено ненужни поправки. Измамниците търсели жертви по магистралите и често пъти дори блокирали мобилната телефонна връзка на място, за да попречат на туристите да се свържат с централата на клуба в Германия. ADAC предупреждава, че освен в Северна Италия, никъде другаде в Европа не поддържа собствена пътна помощ, обозначена с цвета и логото на клуба. За същия трик има оплаквания и от други източноевропейски страни като Словакия, Литва и Полша.

От автомобилния клуб предупреждават, че по пътищата на Европа туристите могат да станат жертва и на други лъжливи „помагачи". Ето един пример: изпреварва ви автомобил с двама млади мъже, които разтревожено сочат към задната ви гума. Засичат ви и се опитват да ви накарат да слезете от автомобила. Ако се подлъжете, можете доста да загазите. Или пък този трик: малко след като сте спирали в крайпътно заведение или бензиностанция, установявате, че задната ви гума е спукана. На помощ веднага се притича „услужлив" колега-шофьор, който слага на пътя предупредителен триъгълник, запретва ръкави и ви помага да смените гумата. След като „помагачът" си е заминал, вие установявате, че от багажника липсват лаптоп, фотоапарат и други ценни вещи.

ADAC предупреждава германските автотуристи и за други измамници, които дебнат по европейските пътища. В месечното списание на клуба четем: „Един мотопед внезапно препречва пътя на автомобила. Шофьорът набива спирачка и докато германските туристи в колата се чудят какво става, съучастниците на мотопедиста опразват багажника и отпрашват по улиците на Катания. Това се случва не само в Сицилия, но и в континентална Италия, във Франция или Испания."

Или пък трикът с огледалото: изпреварвате някакъв автомобил и в същия момент чувате силен трясък. От другата кола гневно жестикулират. Спирате встрани от пътя. Другият шофьор също спира и ядосано ви сочи счупеното си странично огледало и черната драскотина на вашия автомобил. Всъщност огледалото си е било счупено още преди това, а измамниците незабелязано са одраскали вашата кола, за да ви „докажат", че сте виновен. В този често повтарящ се сюжет мошениците обикновено искат 100-200 евро за ново огледало. ADAC съветва автотуристите изобщо да не слизат от автомобила си, а демонстративно да извадят мобилен телефон и да позвънят на полицията.

Авторите на статията разказват и за други трикове на измамниците. Редом с обичайните взломни кражби, на които често стават жертва автотуристите, все по-разпространени са и кражбите от кемпери. Пострадали разказват, че във Франция обрали ценни вещи от кемпера им през нощта - докато спели. Други туристи излезли от кемпера, за да разходят кучето си - и малко по-късно го намерили обран.

Безброй трикове

Ето и още опасности, които дебнат автотуристите по пътищата, особено в сезона на отпуските.

Когато качвате колата си на ферибот, много внимавайте в нея да не се е промъкнал нежелан пасажер, който иска да си спести таксата.

Банди по пътищата често пъти спират принудително автотуристите и се опитват да изкопчат пари с какви ли не трикове: предлагат им бижута на уж ниски цени, молят за финансова помощ в полза на болен роднина. Често пъти с малко пушек или пък чрез драматично проснат на пътя човек се симулира произшествие, а после притеклите се на помощ стават жертва на обир или измама.

Фалшиви „полицаи" също могат да ви навредят. Те обикновено събират „глоби" за реални или измислени нарушения.

Автотуристите могат да станат жертва на измами и по бензиностанциите: завишени цени на бензина, завишена сметка, кражба на данни от кредитната карта. Много трябва да внимават и онези туристи, които наемат автомобил под наем от на пръв поглед много изгодни малки фирми. Понякога в дребния шрифт на договора са скрити опасни капани.

Football news:

Ocampos did everything for the victory of Sevilla: first he scored, and then he put on a goalie's Jersey and in the 101st minute dragged the kick of the goalkeeper Eibar
Pizarro finished his career as a player. Werder's players cradled him in their arms after the match
Aitor Karanka: When Real Madrid wins, they always talk about the referees
Gendusa two weeks training with Arsenal according to the decision of Arteta. Londoners can sell it
Alexander Elagin: if you Want to live a man with a man, a woman with a woman-live! But don't involve children
Pizarro finished. He came to Werder 4 times and became a legend here
Lloris about the fight with Son: It's part of football. Sometimes this happens