Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

В Германия подготвят задължение за монтиране на обществени чешми

В Германия подготвят задължение за монтиране на обществени чешми

© DPA

Германският министър на околната среда Щефи Лемке иска да задължи германските градове и общини да създадат нови публични места за питейна вода.


Гражданите трябва да могат да си набавят по-лесно вода, когато са в движение, както и да зареждат безплатна вода за битови нужди. Съответният законопроект на зеления политик беше приет от федералния кабинет в сряда. "Достъпът до питейна вода трябва да бъде възможно най-лесен за всички хора в Германия", каза Лемке.


Законопроектът предвижда общините да поставят чешми за питейна вода например в паркове, пешеходни зони и търговски центрове - стига това да е технически осъществимо и да отговаря на местните нужди.


Като първа стъпка градовете и общините трябва да поставят около 1000 допълнителни чешми, съобщиха от министерството. Вече има над 1300 обществени чешми за питейна вода в цялата страна.


"Последните сухи и горещи лета ни показаха, че постоянните горещи вълни вече не са рядко явление в Германия", каза Лемке. Местата с чешмяна вода са един от основните компоненти на доброто обществено здраве при тези обстоятелства, добави тя.


"Ако общините предприемат действия сега, те ще дадат важен принос за опазването на здравето на гражданите", каза Лемке. "Водата от чешмата е контролиран хранителен продукт, спестява енергия и се доставя без опаковка за пиене - така че им полза и за околната среда."