Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

В Испания предлагат работещите жени да получават допълнителен платен отпуск

кадър Нова нюз

Допълнителен платен отпуск да получават работещите жени в Испания, когато имат болезнено месечно неразположение, предвижда проектозакон. 

В него е записано още момичетата над 16 години да имат право на аборт без задължителното в момента разрешение от родител.

 Над 47  млн. души. Толкова са живеещите в Испания, по данни от 2020-а година. Повечето от тях са жени. Именно към нежния пол е насочен и един от последните законопроекти в страната.  Идеята за него идва от испанското министерство на равенството.

„Идеята на Министерство на равенството е жените да бъдат третирани наравно с мъжете.  И в кариера, и в здравеопазване, и във всичко”, твърди София Николаева – адвокат по медицинско право в Испания.

Законопроектът предвижда жените в страната да получават допълнителен ежемесечен платен отпуск при болезнен месечен цикъл. За период от 3 до 5 дни.  Като неразположението си трябва да удостоверят с документ от лекар, предаде Нова тв.

„В Испания болничните между 1-и и 3-и ден, когато са на база общо заболяване, не се заплащат. Този закон гарантира, че дори жената да вземе този болничен само за 3 дни, няма да бъде ощетена финансово. И в този момент има дискриминация. Ако мъж се разболее между 1-и и 3-и ден, никой не му плаща. А на жената се плаща”, посочва адвокатът.

Клер Вандаеле от Мадрид не вижда дискриминация.  „Законът е добър, защото признава, че проблемът съществува”, твърди тя.

Законопроектът предвижда и момичетата над 16 години да могат да правят аборт без разрешението на родител.

"Ние предлагаме сексуалното образование да бъде задължително във всички образователни етапи”, посочва Ирене Монтеро, министър на равенството.

„Мисля, че ограничението за 18–годишна възраст трябва да се запази за такива чувствителни въпроси. Най-малкото, защото родителите са отговорни за детето си, докато то не навърши 18”, заявява Хосе Франциско.

"Мисля, че момичетата на 16, 17 години, имат способността да решат, че не искат да имат дете, което да промени живота им, особено на тази възраст", категорична е Кристина Диаз.

В случаи на прекъсване на бременност  ще се дава специален допълнителен отпуск на жените.  Колко ще струва всичко това на испанската държава – сметка и прогнози още не са правени.

„Идеята на това министерство е този закон да бъде обнародван преди Нова година”, твърди адвокат Николаева.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg